Betta edithae 

Gosto zaraščen akvarij, s številnimi plavajočimi rastlinami, takšen akvarij predstavlja idealno okolje za B. edithae.

Betta edithae je zelo zanimiv, in pri nas dokaj redek predstavnik bet ustonoš. Ne dolgo nazaj sem tudi sama imela čast, da sem skrbela za te zanimive in nenavadne ribe.

 

Bete ustonoše spadajo med tako imenovani primitivni tip bet, saj samci ne gradijo gnezda, ampak ikre in mladice čuvajo v gobcu. Ko mlade ribice splavajo, so zelo občutljive na hrano, ponudimo jim mikročrve, kotačnike ter samooke. Solinskih rakcev ne prebavljajo dobro, zato lahko hitro poginejo.

Prihaja iz zelo kislih vod, zato temu primerno tudi uredimo akvarij. Za dekoracijo uporabimo les na katerega pritrdimo različne vrste vodnega mahu, poleg mahu lahko na korenine pritrdimo tudi različne druge rastline kot so na primer praproti iz rodu Microsorum.

Priporoča se gosto zaraščen in ne preveč svetel akvarij, v hobiju so se kot zelo primerne rastline za posnemanje naravnega biotopa izkazale različne vrste iz rodu Cryptocoryne. Dobrodošle so tudi plavajoče rastline, saj zasenčijo akvarij, ribe pa so v takšnem okolju bolj pogumne in se manj skrivajo. Dobrodošla dekoracija so tudi lupine kokosovih orehov. Po dnu akvarija ji na debelo nasteljimo plast listov, ki bodo vzdrževali kislost vode. Vodo kisamo izključno z listi, lubjem in koreninami, saj jim šota škoduje. Kot alternativo šoti lahko uporabimo kokosov lomljenec.

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

Tjaša Kotnik