Živa hrana spodbudi apetit in lovski nagon tudi pri najbolj izbirčnih ribah. Na posnetku Betta macrostoma, ki se je navadila na hranjenje s pinceto.

Živa hrana je prav gotovo najboljša izbira pri hranjenju rib, kljub temu velja za kakovostno izbiro le v primeru, da z njo pravilno ravnamo. Pri nepravilnem gojenju ali uporabi lahko naše prebivalce okuži z različnimi patogeni ali paraziti. Lahko pa povzroči tudi podhranjenost.

 

Ta stran je namenjena opisom različnih vrst organizmov, ki jih gojimo za ta namen. V vsakem opisu boste našli podrobnosti, nasvete in težave s katerimi se lahko srečamo v primeru hranjenja s točno določenim organizmom, ki ga gojimo. Še prej pa poglejmo splošne značilnosti žive hrane.

 

Živa hrana je vrsta organizma, ki ga gojimo za hranjenje drugih organizmov. Posoda ali vivarij, ki ga za ta namen uporabljamo se menuje gojišče, živali pa imenujemo kultura. Zelo pomembno je da ustrezno poskrbimo za higieno, ter kakovostno prehrano kulture, le tako bomo zagotovili zdravo prehrano za naše ljubljenčke.

Že naši starši so govorili: »Si kar ješ.« Pri živi hrani to 100% drži in kar je najboljše, večino teh drobnih organizmov je po naravi vsejedih, kar pomeni, da imamo zelo veliko možnosti, da jih obogatimo z vitamini, esencialnimi maščobnimi kislinami, minerali ter probiotiki. To je pomembno, saj imamo včasih opravka z živalmi, ki zavračajo popolnoma vso hrano rastlinskega izvora.

Prednost žive hrane je da se premika, kar spodbudi lovski nagon tudi pri najbolj neješčih plenilcih, skrivnost je le v temu, da mu pred oči postavimo pravi plen.

 

Prijetno branje vam želim.

 

 

Tjaša Kotnik