Beli črvi so priljubjena poslastica ter kakovostna živa hrana številnim ribam in dvoživkam. Gojenje kulture je preprosto in cenovno ugodno.

Enhitreje (enchytraeus albidus)

 

So maloščetinci iz skupine kolobarnikov, ki jih običajno najdemo v razkrajajočem materialu. Poznamo številne vrste in podvrste. Pri reji eksotičnih živali se najpogosteje srečamo s tako imenovanimi belimi črvi (enchytraeus albidus).

So enostavne za vzgojo, potrebujejo le večjo plitvo posodo s pokrovom v katerega smo navrtali majhne luknjice za zrak, posodo pa nato napolnimo na približno 1/3 z zemljo ki je mešanica šote in humusa. Gojimo jih lahko tudi na vermikulitu. Prednost vermikulita je v tem, da bolje zadržuje vlago, kultura pa je bolj čista. V obeh primerih na sredino posodice postavimo stekleno ploščico ali košček filtrirne gobe. Ta ploščica nam bo služila kot krmilna postaja na katero bomo dali hrano in iz nje pobirali enhitreje, ki so se prišle hranit.

Vlago zadržujemo z rosenjem po potrebi, zemlja more biti važna, ampak ne mokra. Najlažje ustrezno vlažnost zemlje ali vermikulita preverimo tako, da ga primemo v roko, če se iz kepe izlije voda, brez da jo stisnemo, je zemlja premokra. Če se preveč drobi, je presuha. Idealna vlažnost je takrat, ko kepo stisnemo in iz nje priteče nekaj kapljic vode. Začetno kulturo lahko kupimo, ali pa jo dobimo pri akvaristu. Če enhitreje dobro hranimo lahko že po enem mesecu z njimi začnemo hraniti ribe. Zelo pomembno je, da nove kulture vsaj en mesec ne uporabljamo za hrano, tako nematodam damo čas, da se prilagodijo na novo okolje in se namnožijo. Ker ne marajo toplote, jih lahko gojimo v garaži, kleti ali v kakšnem drugem prostoru, kjer je temperatura med 15 do 18°C. Izberemo najbolj hladen prostor, ki ga imamo na voljo.

 

Hranimo jih z najboljšo hrano, kuhan riž, pire krompir, namočen kruh in ribja hrana, so primeren obrok le v primeru, ko želimo pospešiti razmnoževanje. Tako hranjeni enhitreji so zelo revni z hranili in vitamini. Če želimo obogaten obrok, jih moramo obogatiti z vitamini, minerali ter esencialnimi maščobnimi kislinami. To najlažje naredimo tako, da osnovni hrani, na primer pasiranemu rižu dodamo spiruino v prahu, probiotike, vitamine in minerale. Še bolje pa je, da obrok obogatimo z zelišči, na primer s česnom, ameriškim slamnikom, moringo itd. Bolje kot jih bomo hranili, boljši vir hranljivih snovi bodo predstavljale za naše ribe. Sama kulturo hranim tudi s sadjem in zelenjavo. Iz mojih izkušen lahko povem, da imajo raje hrano ki je pasirana in rahlo tekoča. Pri začetnih kulturah pazimo da hrana ki jo ponudimo ne splesni, v tem primeru jo takoj odstranimo in zamenjamo z novo.

 

Nalovimo jih tako da z jedilnim nožkom postrgamo kulturo po površini tam kjer je najgostejša. Običajno je to ravno na tistem mestu, kamor smo prejšnji dan dali hrano. Da se izognemo pobiranju umazanije, jim hrano nastavimo na stekleno ploščo. Enhitreje prenesemo v kozarec z vodo in jih pustimo nekaj časa stati v vodi. V vodi se začnejo ovijati druga na drugo zato jih lahko enostavno polovimo, ob enem pa jih očistimo nečistoč. Zdaj jih samo še z večjo brizgalko poberemo iz kozarca ter jih ponudimo ribam, ki bodo navdušene nad belimi klobasicami. ;) Ne pozabimo pa da so enhitreje zelo močna hrana, zato z njimi hranimo zmerno.

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

Tjaša Kotnik