Odrasle puščavske kobilice (Schistocerca gregaria) so zaradi svoje velikosti kot hrana priljubljene predvsem med pajki, kuščarji ter večjimi ribami. Na srečo so na voljo tudi njihove nimfe, ki so velike med 3 in 5 mm.

Puščavske kobilice (Schistocerca gregaria)

 

Puščavske kobilice so žuželke, ki jih taksonomsko uvrščamo med ravnokrilce ter kobilice kratkotipalčnice. Živijo v Afriki, Aziji ter srednjem vzhodu, kjer povzročajo veliko škodo, saj v ogromnih jatah uničujejo vso zelenje pred sabo. Odrasla velikost je nekje med 8 in 10 cm, zato se na prvi pogled zdi, da za prehrano rib niso primerne. Na srečo so v trgovinah na voljo tudi njihove nimfe, ki so velike 2 do 5 mm. Te lahko brez pomislekov ponudimo srednje velikim ribam kot so skalarke, zlate ribe ter srednjeameriški ostrižniki.

Nimfa puščavske kobilice (Schistocerca gregaria) še nima razvitih kril, zato vsebuje večji delež beljakovin in manjši delež surove vlaknine. Ker so velike med 3 in 5 mm, so primerna hrana za številne srednje velike ribe.

Prednost kobilic je njihova lahka prebavljivost, ker mladiči še nimajo kril ter trdega hitinskega ovoja, veljajo za zelo hranljivo z beljakovinami bogato hrano. Po weendski analizi, vsebujejo med 20 in 23 odstotkov surovih beljakovin. Prav tako pa so bogat vir vitamina E oziroma tokoferola, ki sodeluje pri razvoju iker in mladic. Zaradi te lastnosti so dobrodošla popestritev jedilnika. Živa hrana ki se upira, pri plenilskih vrstah spodbudi naraven nagon, kar je še posebej pomembno pri vrstah, ki v naravi plen lovijo izven vode. Takšne ribe so na primer strelci (Toxotes sp.), obnašanje pa opazimo tudi pri nekaterih vrstah bet. 

Betta macrostoma se je za svojim plenom pognala iz vode. Nimfa puščavske kobilice (Schistocerca gregaria) je idealna za spodbujanje nagona.

Imajo le eno slabo lastnost in ta je, da jih je v terariju zelo težko gojiti, kar pomeni, da smo v veliki meri odvisni od nakupov v trgovini. Zelo kakovostno ter pestro ponudbo insektov ima spletna trgovina DS Reptiles, ki dostavlja po celi Sloveniji. Če ste zainteresirani za nakup, vas vabim da obiščete njihovo spletno stran   https://ds-reptiles.com/

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

Tjaša Kotnik