Poljski muren (Gryllus campestris) je zelo pogosta vrsta pri nas, ima čokato črno telo z veliko glavo. Samci se oglašajo z zelo glasnim cvrčanjem, ki ga lahko slišimo nekaj m daleč. Vrsta ni primerna za gojenje v terariju.

Murni in črički

 

Prve fosinle ostanke murnov najdemo že v koncu triasa, pred 200 milijoni let. Danes ima ta skupina opisanih že več kot 2000 vrst. Spadajo v naddružino kobilic, kar pomeni, da so po taksonomski razvrstitvi ravnokrilci. Njihova značilnost so krajša zunanja krila – poklopci, velika glava ter valjasto telo. Običajno so aktivni ponoči in v mraku. Vse vrste se oglašajo, samci dvignejo poklopce kril pod kotom 45° ter jih drgnejo med sabo. Vsaka vrsta se oglaša s specifično frekvenco, ki služi medsebojni komunikaciji. Pomen posameznih zvokov je prvi opisal ter preučil naš znanstvenik Ivan Regen (1868 – 1947). Kobilice imajo ušesa na sprednjih nogah, zadnje pa so razvite v tako imenovane skakalne noge. Največji predstavnik murnov je bramor, ki lahko zraste do 5 cm, najmanjši murenček pa ima le 1cm, to je mravlji muren, ki živi v mravljiščih.

 

V Sloveniji sta najbolj poznana splošno razširjena poljski muren (Gryllus campestris), ki zraste do 2.6 cm in hišni čriček (Acheta domesticus), ki doseže okoli 2 cm. Pogosto opazimo tudi močvirskega črička (Pteronemobius heydenii) in vinskega črička (Oecanthus pellucens). Spadajo med nočno aktivne živali, v akvaristiki ter teraristiki so pomembne predvsem tri vrste, ki jih gojimo za živo hrano. To so Hišni črički (Acheta Domestica), Sredozemski murni (Gryllus bimaculatus) in stepski murni (Gryllus assimilis).

 

Odrasle živali so primerne za hrano večjim ribam, nimfe pa so velike le 1 ali 2 mm, kar pomeni, da jih brez težav lahko uporabimo za hrano številnih srednje velikih rib. Ker so zelo aktivni, spodbujajo lovski nagon.

Nimfe hišnih čričkov (Acheta Domestica) so odlična hrana za številne vrste tropskih rib.

Evropski bramor (Gryllotalpa gryllotalpa) živi v podzemnih rovih, ki jih sam izkoplje. Velja za žuželko, ki povzroča škodo na poljščinah. Zraste do 5 cm, samci se oglašajo s cvrčanjem. V posebnih pogojih je vrsto možno gojiti v terariju.

Hranilna vrednost se spreminja glede na starost, mlade živali vsebujejo več beljakovin, načeloma pa je razmerje med maščobami ter beljakovinami zelo ugodno. Vsebujejo le 6 do 8% maščob in kar 20% beljakovin. Kot večina žuželk, so tudi črički bogati vir vitamina E, ki je zelo pomemben pri razmnoževanju, nastajanju iker ter pri razvoju mladic.

 

Dobra lastnost hišnih čričkov je, da jih lahko gojimo sami. Potrebujemo posodo z vsaj 50 cm dolžine in 30 cm višine. Največji izziv nam bo predstavljala tako imenovana mokro – suha postavitev. Nimfe namreč potrebujejo večjo zračno vlago kot odrasle živali. Številni gojitelji to rešujejo s posebnim terarijem, ki ga imenujejo inkubator. Optimalna temperatura za gojenje čričkov je 27°C, nimfe potrebujejo zračno važnost med 60 in 80%, odrasle živali pa 50 do maksimalno 60%. Potrebujejo suho vlago, kar pomeni, da podlaga ne sme biti mokra, za vzdrževanje vlage zadostuje že posodica z vodo. Samica jajčeca odlaga v zemljo. Številni gojitelji imajo v terarijih zato posebne posodice s šoto, ki jih prestavijo v inkubatorje. V inkubatorjih vzdržujejo višjo stopnjo vlage ter tako poskrbijo za optimalen razvoj mladic.

 

Čeprav gojenje čričkov ni zahtevno, zahteva vsakodnevno nego in oskrbo. Redno moramo menjevati vodo ter odstraniti poginule živali. Vsak dan jim moramo ponuditi svežo hrano. Higiena je ključnega pomena. Včasih nam za te stvari enostavno zmanjka časa. Še dobro, da so črički kot živa hrana na voljo v večini trgovin vsaj v dveh velikostih. Zelo kakovostno ter pestro ponudbo insektov ima spletna trgovina DS Reptiles, ki dostavlja po celi Sloveniji. Če ste zainteresirani za nakup, vas vabim da obiščete njihovo spletno stran https://ds-reptiles.com/

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

Tjaša Kotnik

Comments

16.05.2022 18:49

Zala