Muhe in ličinke

 

Muhe so kot živa hrana poznane predvsem gojiteljem žab. Za ta namen gojimo tri vrste. Zlato ali železno muho (Lucilia caesar), domačo muho (Musca Domestica) in veliko mesarsko muho (Sarcophagidae sp.). Uporabne so ličinke, kot tudi odrasle živali.

 

Laboratorijske kulture so običajno gojene na gnijočem sadju in zelenjavi, zato ne prenašajo morebitnih bolezni in so neoporečne. Pri lovljenju divjih živali, moramo biti pazljivi, saj prenašajo veliko bolezni ter zajedavcev. Izogibamo se pobiranju ličink iz kompostov, za katere sumimo, da so mogoče tretirane z insekticidi. ZATO VEDNO UPORABIMO LABORATORIJSKO KULTURO.

 

To si lahko z malo potrpežljivosti ustvarimo tudi sami. Načeloma je divja populacija primerna za prehrano živali že po peti generaciji. Izziv in težavo predstavlja le rokovanje z letečo divjo muho. Dosti lažje je gojiti »neleteče muhe«. Gre za živali, ki so nosilci dominantnega alea, ta povzroča zakrivljenost kril. Muhe s to mutacijo ne morejo leteti, so pa vseeno dobri plezalci. Toda tudi tukaj moramo biti pozorni, saj se občasno zgodi, da naletimo na kakšnega letečega predstavnika.

Ličinka zlate muhe (Lucilia caesar) je rahlo rožnate barve, spada men manjšo vrsto, zato jo lahko uporabimo za hrano različnih ribjih vrst. Preden jih ponudimo ribam, jih je potrebno ubiti.

Ličinke vsebujejo 31% surovih beljakovin, odrasle muhe pa okoli 20%. Oba stadija imata nizko vsebnost maščob. Kot hrana so primerne za srednje velike ribe. Ličinke pred hranjenjem vedno stisnemo s pinceto, da jih ubijemo. Tako preprečimo morebitne poškodbe manjših rib, živa ličinka se lahko prebije skozi prebavila ribe. Ličinke niso tako nevarne, kot pri črni kalnici, saj ne prenašajo vodnih okoljih, kljub temu se priporoča pazljivost. Ob pravilni pripravi so ličinke muh odlična hrana.

 

Odrasle muhe ne predstavljajo nevarnosti in so odlična izbira za ribe, ki se hranijo na površju. Žal zaradi lahkih teles ne potonejo in spretno skačejo po gladini, kar rib, ki se hranijo na dnu ter v sredini ne zanima. Primerne so predvsem za različne vrste bet, ščukice in skalarke.

 

Gojenje doma je možno, a zahteva veliko volje, časa in predvsem iznajdljivosti. Največji izziv nam bo predstavljalo lovljenje ter hrana. Če jih želimo imeti v bivalnem prostoru, se bomo spopadali z gnitjem hrane ter neprijetnem vonju. Zato gojenje priporočam samo tisti, ki imajo na voljo ločen prostor. Običajno so ličinke ter neleteče muhe na voljo v spletni trgovini DS Reptiles, ki dostavlja po celi Sloveniji. Če ste zainteresirani za nakup, vas vabim da obiščete njihovo spletno stran https://ds-reptiles.com/

Neleteča oblika domače muhe (Musca Domestica) je odlična hrana za malo večje ribe, ki se hranijo na površini. Muhe ne potonejo, zato ribam, ki lovijo hrano na sredini akvarija niso zanimive.

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

 

Tjaša Kotnik