Afriška zgiboustka (Phractolaemus ansorgii)

 

Ta zanimiva vrsta spada med dokaj nove akvarijske ribe. Prvi izlovi za akvaristične potrebe so se začeli okoli leta 2000, v Evropo pa naj bi po neuradnih podatkih prišle šele leta 2017, ko jih je znani dobavitelj razglasil za novost. IUCN rdeča lista jih je na svoj seznam uvrstila šele 1. maja 2009, pod kategorijo LC (Least Concern), kar jim daje status neogrožene živalske vrste, ki ne potrebuje CITES dokumentov pri izlovu iz narave. Uvrščamo jo med knereide v rod Phractolaemidae. Spada med ribe kostnice za katere je značilen dvodelni, dobro prekrvavljen ribji mehur. Vrsta je bila prvič opisana leta 1901 in od takrat ostala dokaj neopažena. Zaradi vedno večjega povpraševanja po nenavadnih tropskih ribah, se njen izlov za potrebe akvaristike zadnja leta povečuje. Drst v akvariju še ni zabeležena, čeprav je teoretično mogoča. Samec in samica se ločita po posebnih izrastkih okoli oči, ki so pri samcu občutno večji.

Za Phractolaemus ansorgii je značilen spolni dimorfizem, samca od samice ločimo po posebnih izrastkih okoli oči.

Njena domovina je Zahodna in Centralna Afrika, natančneje Jezero Nokoué, delta reke Niger ter porečje Kongo. Barva je odvisna predvsem od lokalitete in je lahko rjava ali črna. Živi v sladkih vodah, ki imajo pH vrednost od 6 do 8, skupna trdota pa naj bi znašala okoli 25 dH. Optimalna temperatura za gojenje v akvariju je 27°C. Žival naj bi zrasla do 25 cm, kar pomeni, da potrebuje akvarije ki imajo dolžino vsaj 2 m. Za dekoracijo uporabimo droben pesek ter trpežne rastline kot je Anubias sp. Nujno potrebne so velike korenine, saj je vrsta dokaj sramežljiva.

 

Njihova posebnost je, da lahko dihajo atmosferski zrak. To jim omogoča plavalni mehur, ki je dobro prekrvavljen in spominja na pljuča. Riba je popolnoma prilagojena na okolja brez kisika, z manjšimi pretoki. Živi v počasi tekočih tolmunih, mrtvicah in bazenih. Spoznamo jo po zelo posebnem načinu hranjenja, ustni aparat je sestavljen tako, da riba daje vtis slona. To ji omogočajo posebne gibljive kosti v zgornji čejusti. V naravi se prehranjuje s presesavanjem peska, kjer brska za rakci ter različnimi ličinkami žuželk.

Anatomija ustnega aparata pri Phractolaemus ansorgii.

V akvariju se hitro navadi na vse vrste hrane. Kombiniramo jo lahko z različnimi velikimi in miroljubnimi ribami, ki imajo podobne parametre. Dobro se razume z Pantodon buchholzi, Bathyaethiops caudomaculatus in Phenacogrammus interruptus. Primerna je za akvarije nad 300 L, močne osvetlitve ne mara, zato akvarij zatemnimo s plavajočimi rastlinami.

 

Zgiboustke niso pogoste akvarijske ribe, zato jih zelo redko zasledimo v trgovinah, v primeru, da kakšno kje zasledimo pa pred nakupom dobro premislimo, ali smo tej živali sposobni nuditi pogoje, ki jih potrebuje.

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

Tjaša Kotnik