Lisičke (Crossocheilus sp.)

 

Lisičke so zelo zanimive ribe, ki nas očarajo s karakterjem. Čeprav niso pretirano barvite, so med akvaristi zelo priljubljene zaradi specifičnega obnašanja, ki je značilno za vse mrenice. Te ribe nam lahko v akvarij prinesejo veliko veselja ali skrbi, vse je odvisno od tega, kako poskrbimo za njih.

Siamska lisička Crossocheilus oblongus je zelo zanimiva ter mirna riba, ki nujno potrebuje družbo vrstnikov. Pogosto jo reklamirajo kot odličnega algojedca, s čimer se ji godi velika krivica.

Spadajo v družino krapovcev (Cyprinidae) ter poddružino mrenic (Labeoninae). Taksonomsko jih uvrščamo v rod Crossocheilus, ki ima 18 opisanih vrst. V akvaristiki se najpogosteje srečamo s siamsko lisičko (Crossocheilus atrilimes), siamskim algojedcem (Crossocheilus oblongus) ter tajsko srebrno lisičko (Crossocheilus reticulatus). Ribe slovijo kot odlični algojedci, zato se nakup pogosto svetuje akvaristom, ki imajo težave z algami. Posebej učinkovite so pri odstranjevanju črnih bradatih ter nitastih zelenih alg. Zaradi posebnega ustnega aparata ne poškodujejo rastlin, a se zelo hitro polenijo in izgubijo okus za alge. Ker gre za velike živali, ki dosežejo dolžino do 18 cm, se nakup za majhne akvarije odsvetuje. Rastejo zelo hitro, običajno se prodajajo pri dolžini 3 ali 4 cm.

 

ČE ŽELIMO TE RIBE KUPITI ZA ZATIRANJE ALG, SE MORAMO ZAVEDATI, DA JE TO LE ZAČASNA REŠITEV, ŽIVALI BODO ZRASTLE IN S STAROSTJO IZGUBILE APETIT ZA ALGE.

 

Kot vse mrenice, imajo zelo kompleksno socialno življenje, zato je bivanje v jati ali manjši skupini nujno potrebno, saj se v nasprotnem primeru razvije agresija do drugih rib. Med socialne stike sodijo lovljenje, ščipanje ter zaletavanje, takšnemu obnašanju pravimo igra in je za ribe tega tipa nujno potrebna. Če lisička nima možnosti, da se igra z vrstnikom, si bo poiskala drugo ribo v akvariju. Žal ostali organizmi takšno obnašanje jemljejo kot grožnjo ali napad, zato se lahko nedolžno obnašanje hitro spremeni v tragedijo.

Po igri ali hranjenju si lisičke rade privoščijo počitek. Na fotografiji par tajskih lisičk (Crossocheilus reticulatus) med počitkom na suličarki.

Anatomsko spadajo med primitivno grajene ribe, kar pomeni, da imajo podolgovat ribji mehur, ta lastnost jim otežuje plavanje. Kljub temu so odlične plavalke in so sposobne neverjetne hitrosti, ki pa je ne morejo dolgo držati, zato morajo večkrat na dan počivati. To naredijo tako, da si poiščejo primerno mesto, na primer list ali korenino na kateri se zleknejo in mirujejo. Počitek je vedno nujen po intenzivni igri ter hranjenju.

 

Izvirajo iz Azije, zato so idealne za velike okrasne azijske akvarije. Če živijo v jati, niso problematične do drugih stanovalcev. Potrebujejo zaraščene akvarije s prostornino vsaj 300 L. Močan filter z močnim pretokom ter redno presesavanje akvarijske podlage, saj so zelo občutljive na mulj, ki se nabira po površini peska. Pogosto jih lahko opazujemo, kako plavajo proti iztoku filtra ali pa se celo stlačijo v cev, kjer počivajo. Minimalna skupina, ki zadostuje za socialne stike je 5 živali, pri nakupu moramo upoštevati tudi njihovo odraslo velikost.

Lisičke obožujejo gosto rastlinje med katerim se skrivajo, lovijo in počivajo.

Rodovno ime Crossocheilus je sestavljeno iz dveh grških besed in pomeni obrobljena resasta ustnica. Ime so dobile po značilnem ustnem aparatu, ki ima resam podobne gube in služi za strganje alg ter bakterijskega prerasta. Ribe so vegetarijanci, zato jim tudi v ujetništvu ponudimo pestro rastlinsko prehrano. Obožujejo različno poparjeno zelenjavo, na primer koprive, regrat, bučko, solato, ohrovt, zelje in brokoli. Zelo rade se zamastijo, zato pazimo pri hranah, ki vsebujejo beljakovine živalskega izvora. Posebej občutljive so samice, te se zadebelijo veliko hitreje kot samci.

Rod Crossocheilus ima značilno sestavljen ustni aparat, ki služi strganju alg iz trdih površin. Vir: Revision of the Cyprinid Genus Crossocheilus (Tribe Labeonini) with Description of a New Species (https://www.asihcopeiaonline.org/doi/abs/10.1643/CI-16-538?journalCode=cope)

Najbolje se počuti v mehki vodi s pH vrednostjo med 6 in 7.5. Temperatura naj bo med 20 do maksimalno 26°C. Na trdoto ter mineralno sestavo vode niso občutljive. Razmnoževanje v ujetništvu je možno, a v akvariju še ni uspelo nikomur, saj zahteva posebne pogoje. Lisičke sodijo med sezonske ribe, kar pomeni, da se drst odvija le enkrat na leto. V naravi jo sproži upadanje vodne gladine, kar ribe prisili v migracijo. Samica je veliko večja ter bolj zaobljena od samca, v akvariju samice pogosto poginejo prej, saj ne morejo odvreči iker, kar povzroči preveliko obremenitev jeter in kasneje smrt. Gre za proces, kjer jetra poskusijo razkrojiti jajčni rumenjak, a se zaradi prevelike količine prenasičijo, kar povzroči vnetje in na koncu notranje krvavitve. Nepravilna prehrana, ki je bogata z beljakovinami živalskega izvora stanje le še poslabša.

 

Rod Crossocheilus šteje 18 opisanih vrst, le 9 vrst zasledimo v akvaristiki. Običajno se siamska lisička prodaja pod napačnim imenom Crossocheilus siamensis, gre za komercialno ime, ki so si ga izmislili trgovci zaradi lažje prodaje. V resnici se pod tem imenom skrivata vrsti C. atrilimes ali C. oblongus. Med sabo jih ločimo po debelini srednje črte ter obarvanosti hrbta. V Sloveniji se pogosteje srečamo s C. oblongus. Zelo redko dostopna v hobiju je Crossocheilus pseudobagroides, ki je zanimiva zaradi svoje majhnosti, saj doseže komaj 5 cm.

 

Povprečne odrasle velikosti posameznih živali so zelo različne, največje ribe dosežejo do 20 cm, to je zelo pomemben podatek, ki ga moramo upoštevati pred nakupom. Na terenu so izmerili naslednje dolžine posameznih vrst:

Crossocheilus atrilimes 16. 4 cm

Crossocheilus burmanicus 16 cm

Crossocheilus caudomaculatus 15 cm

Crossocheilus cobitis 14. 8 cm

Crossocheilus diplochilus 18. 1 cm

Crossocheilus elegans 10. 6 cm

Crossocheilus gnathopogon 10. 2 cm

Crossocheilus klatti 15 cm

Crossocheilus langei 14. 5 cm

Crossocheilus latius 18 cm

Crossocheilus microstoma 9. 1 cm

Crossocheilus nigriloba 14 cm

Crossocheilus oblongus 16 cm

Crossocheilus obscurus 14 cm

Crossocheilus periyarensis 11. 5 cm

Crossocheilus pseudobagroides 5. 2 cm

Crossocheilus reticulatus 17 cm

Crossocheilus tchangi 13 cm

Crossocheilus pseudobagroides je najmanjši predstavnik iz roda Crossocheilus. Vir: https://www.researchgate.net/figure/Crossocheilus-pseudobagroides-ZRC-42748-397-mm-SL-Malaysia-Johor-Sungai-Kahang_fig18_267945259

Lisičke so zelo zanimive ribe z veliko karakterja, zato jim bomo naredili veliko krivico, če jih bomo kupili zaradi težav z algami. Upoštevati moramo, da so to izredno socialne ribe s kompleksnim socialnim obnašanjem, ki v povprečju zrastejo do 15 cm. Vedno kupimo jato, ki šteje vsaj pet živali in poskrbimo, da imajo na voljo dovolj prostora tudi ko odrastejo. Slovijo po dolgi življenjski dobi, ki lahko ob pravilni oskrbi preseže 15 let. Zelo pomembna je pestra in vegetarijanska prehrana, ki je sestavljena iz različne zelenjave, sadja in zelišč.

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

Tjaša Kotnik

 

 

 

Vir: fish base, Fish Identification: Find Species https://www.fishbase.se/identification/SpeciesList.php?genus=Crossocheilus

(6. 8. 2019)

Lisičke vseh vrst obožujejo poparjeno zelenjavo, na fotografiji je tajska lisička (Crossocheilus reticulatus) med hranjenjem s poparjeno solato.