Živalski svet je poln posebnosti in zanimivosti v tej rubriki boste našli številne podatke ter dejstva, ki delajo naš planet teko pester in zanimiv.

Pa kar začnimo s tem zanimivim dejstvom…

 

Ribe in svetloba vplivajo na barvne vzorce polžev

Kamuflaža je ena iz med najstarejših prilagoditev, ki jo izkoriščajo živali vseh vrst. Plenilcem pomaga, da lažje ujamejo plen, plen pa se na ta način skrije pred plenilci. Učinkovita je le toliko, koliko je sposobna imitirati okolje, nič ti ne pomaga, če je tvoj kožuh bel sredi temnega kamenja, prav tako pa ti ne pomaga temen kožuh sredi zasnežene pokrajine. Ker se okolje spreminja, so nekatere živali sposobne spreminjati barvo svojega telesa. Tudi akvarijski polži niso izjema.

Znanstveniki so v poizkusu opazovali vzorec 300 polžev vrste jajčasti mlakar (Radix balthica). Povod za poizkus je bila neverjetna pestrost barvnih vzorcev pri tej vrsti, saj hišice lahko variirajo od rumene do črne z lisami ali brez. Najprej so sumili, da je barva posledica genetike in delovanja selekcije, toda ti mali polžki so razkrili svoje skrivnosti. Podobno, kot nekatere druge živali, so sposobni svojo barvo prilagoditi okolju. 300 polžkov, ki so imeli približno enak vzorec so razporedili po akvarijih z volumnom 70 litrov, ter opazovali njihove potomce. Prišli so do ugotovitve, da na barvo hišice vpliva prisotnost UV svetlobe ter plenilcev - rib.

Fotografije polžjih hišic iz različnih skupin po končanem poizkusu.

Polžki v kontrolni skupini niso bili izpostavljeni UV svetlobi in v akvariju niso imeli plenilcev. Njihove hišice so postale zelo svetle, nekatere čisto rumene, druge pa z nekaj temnimi lisami.

Druga skupina je bil akvarij s polži ter koreslji (Carassius carassius). Znanstveniki so vsak dan zdrobili nekaj polžev ter z njimi hranili ribe. Polžki iz teh akvarijev so razvili kompleksne vzorce, ki so bili podobni akvariju iz tretje skupine.

Tretja skupina polžev je bila izpostavljena UV svetlobi, da so se zaščitili pred škodljivimi vplivi UV žarčenja, so polži razvili hišice z več lisami.

Četrta skupina pa je bila izpostavljena UV svetlobi in plenilcem. Ta skupina je razvila zelo podobne barvne vzorce, kot jih imajo divji polži in se je najmanj razlikovala od začetne generacije, ki je prišla iz divjine.

 

Podobne barvne vzorce polžev opazimo tudi v akvariju, manjša verjetnost je, da bodo svitki razvili rdeče noge, če so v akvariju tudi ribe, medtem, ko jabolčni polži v prisotnosti rib razvijejo intenzivne svetle tone, ki najbrž služijo kot opozorilo, da so strupeni.

Upam, da vam je bila ta živalska zanimivost všeč. Preberite še več v rubriki anatomija in okoljevarstvo. Za tiste, ki jih zanima celoten potek poizkusa pa je spodaj pripeta povezava do članka.

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

Tjaša Kotnik

 

Vir: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2013.0464