Pojav industrijsko pripravljene hrane je pomenil veliko lažje hranjenje rib ter s tem naredil akvaristiko bolj dostopno širšemu krogu ljudi. Kosmiči, lističi ali granule, ki so pretežno narejeni iz ribje moke ter žit niso hrana s katero se ribe hranijo v naravi, toda vsebujejo hranilne snovi, ki zadostujejo potrebi večine rib. Na fotografiji je praskač med hranjenjem s tabletirano hrano, ta ti hrane je namenjena predvsem talnim ribam.

Pri nakupu hrane vedno preverimo sestavine, ki so navedene na embalaži ter jih primerjamo z analitskimi sestavami, posebej pozorni moramo biti na delež beljakovin ter delež surovega pepela. Deklaracija na fotografiji je primer kakovostne hrane za mesojede ribe, vsebuje ribjo moko iz celih rib in visok delež beljakovin. Na žalost deklaracija nima podatka o ogljikovih hidratih ter surovem pepelu, zato lahko ti vrednosti le ugibamo. Vemo, da se delež surove vlaknine skriva tudi v deležu ogljikovih hidratov, surova vlaknina predstavlja 3% hrane. Če seštejemo odstotke vseh hranilnih snovi, ki so na voljo, potem ugotovimo, da iz analize manjka 15% podatkov. V teh 15% se skriva vrednost surovega pepela in vrednost ogljikovih hidratov...

VRSTE INDUSTRIJSKO PRIPRAVLJENIH HRAN

Industrijsko pripravljene hrane za ribe so se pojavile šele v sredini devetnajstega stoletja, pred tem so akvaristi svoje ribe hranili z živo hrano. Pojav industrijsko pripravljene hrane je pomenil veliko lažje hranjenje rib ter s tem naredil akvaristiko bolj dostopno širšemu krogu ljudi. Kosmiči, lističi ali granule, ki so pretežno narejeni iz ribje moke ter žit niso hrana s katero se ribe hranijo v naravi, toda vsebujejo hranilne snovi, ki zadostujejo potrebi večine rib. Recepti so različni, običajno proizvajalci uporabljajo okoli 40 različnih sestavin, maso pa nato potiskajo skozi različne stroje, glede na to ali iz hrane želijo narediti pelete, luske ali granule. Velikost končnih delcev v hrani je odvisna od velikosti modela. Glavne sestavine v klasične ribje hrane so ribja moka, pšenična moka, olja in rdeča, modra ter zelena živilska barva v prahu. Dodatne sestavine so skrivnost vsake tovarne, toda vedno so napisane na embalaži in predstavljajo manjši delež, uporabljajo se kot začimbe in ne kot sestavine.

 

Priporočam ogled videa, ki prikazuje izdelavo ribjih hran proizvajalca Tetra:

https://www.youtube.com/watch?v=8Q_H-LvAvTE

 

Zadnje čase je vedno bolj pogosta tudi hrana v gelu ter hrana, ki namesto ribje moke in žit vsebuje mlete žuželke.

 

Pri nakupu hrane vedno preverimo sestavine, ki so navedene na embalaži ter jih primerjamo z analitskimi sestavami, posebej pozorni moramo biti na delež beljakovin ter delež surovega pepela. Potrudimo se, da ribam zagotovimo čimbolj raznoliko prehrano, pri tem si lahko pomagamo tudi s tako imenovanimi specialnimi hranami, ki vsebujejo večje ali manjše vsebnosti alg in zelenjave. Glede teksture hrano razdelimo na štiri oblike. Najbolj poznane so luske ali lističi, hrana v granulah, hrana v peletih in hrana v briketih. Vsaka oblika hrane ima svoje prednosti in svoje pomanjkljivosti.

 

HRANA V LISTIČIH

Hrana v lističih je najpogostejša oblika hrane, lističi so lahko različno veliki ali različno obarvani. Ker nekaj časa plavajo na površini so primerni za ribe ki se hranijo na vrhu akvarija. Ker so zelo krhki se radi drobijo, zato embalažo v kateri so spravljeni ne smemo stresati. Kakovostni lističi imajo prijeten vonj in so nevtralne barve. Izogibajmo se lističem, ki imajo vonj po ribah ter se svetlikajo, saj to kaže na zelo nekakovostne sestavine. Kakovostna hrana v lističih je lahko dobra osnovna hrana za akvarijske ribe, na voljo so različni tipi, ki ustrezajo vsejedim, rastlinojedim ter mesojedim ribam.

Različne vrste hrane v lističih.

Primerjava med lističi dveh različnih kakovosti. Nenaravne barve, svetleča površina in močan vonj po ribah sta dokaz, da se pri proizvodnji uporablja nekakovostne sestavine ter pšenično moko.

HRANA V GRANULAH

Različno velike granule so primerne predvsem za ribe, ki se hranijo na dnu ter sredini akvarija. Velikost granul je odvisna od vrste rib, proizvajalci poleg velikosti izdelujejo tudi različne tipe granul, ki se potopijo hitro ali počasi, na ta način se poskušajo prilagoditi ribam, ki lovijo iz zasede. Praviloma hrana v granulah velja za bolj kakovostno, saj ne razpade tako hitro kot tista v lističih. Nekatere vrste rib ta tip hrane ne marajo, saj jim je pretrd ali pa prehitro potone. Težavo lahko delno rešimo s predhodnim drobljenjem ali namakanjem v vitaminih. Posebna oblika granul so mehke granule, ki so na otip zelo podobne naravni teksturi mesa ali žuželk. Kakovost granul je na oko težje določiti, zato se zanašamo na sestavine, ki so navedene na deklaraciji.

Različne vrste hran v granulah.

HRANA V PELETIH

Hrana v peletih je primerna predvsem za večje plenilske ribe, nekateri proizvajalci s  tehniko piletiranja posnemajo oblike različnih ličink vodnih živali. Postopek poteka tako, da se hrano potiska čez model, na drugi strani modela pa je nož, ki določa dolžino narezanih kosov. Ima zelo podobne lastnosti kot granule, potonejo in ne razpadejo tako hitro kot hrana v lističih. Nekateri proizvajalci izdelujejo tudi plavajoče pelete, ki so zanimivi predvsem za večje ribe, ki se hranijo po površini. Takšno hrano poznajo predvsem gojitelji koi krapov. 

Peleti ki posnemajo obliko in barvo ličinke komarja kosca (trzače). Vir: (Spletna trgovina Akwarium, http://akwarium.info.pl/index.php/pokarmy-tropical/2791-tropical-red-mico-colour-sticks (19.06. 2017))

MEHKA HRANA

 

Hrana v gelu (želeju)

Nekateri proizvajalci ponujajo hrano v gelu, to je hrana na osnovi rastlinske ali živalske želatine. Živalske želatine so neprimerne, saj vsebujejo veliko preveč kolagena. Takšne hrane vsebujejo velik odstotek vlage, ki je blizu 90 %, prav zato je njena vsebnost hranljivih snovi zelo majhna. Ribe jo rade jedo, saj vsebuje naravne sestavine kot so alge ali ličinke žuželk. Za mladice je na voljo hrana v gelu na osnovi naupijev artemie.  Hrana v želeju ne more nadomestiti osnovne hrane, zato jo uporabimo le kot dodatek ali posladek. Odprto embalažo s hrano moramo porabiti najkasneje v treh dneh ter jo hraniti v hladilniku.

 

Mehka hrana na osnovi praškov

Posebna oblika mehke hrane je hrana v praških.  Prašek skladiščimo pri sobni temperaturi, obrok pa pripravimo tako, da ga zmešamo z vodo. Nastane zmes, podobna testu, ki jo ponudimo ribam. Ker si hrano izdelamo sami, lahko gostoto ter teksturo izberemo sami. Kar ne potrebujemo, lahko shranimo v hladilniku do pet dni. Kakovost hran v praških je odvisna od proizvajalca ter sestavin, toda načeoma velja, da so te hrane zelo kakovostne in jih ribe rade jedo. Kar bo povzročalo največ težav je tekstura, saj mora vsak akvarist sam najti razmerje med vodo ter praškom, ki ustreza njegovim ribam. 

 

Hrana v gelu je na voljo v praktičnih pakiranjih, in v različnih okusih.

Mehka hrana v prašku, je sestavljena iz kakovostnih sestavin, njena prednost je, da lahko sproti zmešamo takšne količine, ki jih potrebujemo. Masa je v hladilniku obstojna do 5 dni.

HRANA V BRIKETIH

Briketi ali tablete se uporabljajo predvsem za hrano večjih rib, kot so oklepni somiči ter krapi. Briketiranje je postopek, kjer maso hrane stisnemo v model. Takšen postopek da hrani veliko gostoto, zato hitro potone, razpada pa zelo počasi. Brikete lahko prilepimo s prstom na šipo ali pa jih pustimo, da padejo na tla. Ta tip hrane obožujejo predvsem ribe, ki se hranijo na tleh. 

Različne vrste briketov, glavna značilnost briketov je, da imajo veliko gostoto, zato hitro potonejo. Nekatere brikete lahko s prstom prilepimo na steklo akvarija, ter tako omogočimo, da se z njimi hranjo tudi ribe, ki ne marajo pobirati iz tal.

ZAKLJUČEK

 

Industrijsko pripravljene hrane so akvaristiko dvignile na povsem drug nivo, ter odprle različne nove možnosti tako proizvajalcem, kot tudi prodajalcem. Pred leti se je zelo malo akvaristov ukvarjalo s sestavinami, ki sestavljajo povprečno hrano, danes skrbno izbirajo obroke za svoje ribe in tega se zavedajo tudi proizvajalci. Ta trend opazimo vsakič, ko priznana blagovna znamka na trg sprosti novo vrsto hrane. Ribjo moko počasi menjujejo z drugimi alternativnimi živalskimi mokami, vedno pogosteje pa se v hrano dodaja tudi zelišča ter probiotične bakterije.

Takšne hrane so lahko zelo kakovostne in v celoti zadostijo osnovne potrebe organizmov, pazimo le, da smo pozorni na analitsko sestavo  ter sestavine. Več o analizah hrane ter o tem na kaj morate biti pozorni pri nakupu pa lahko preberete v blogu RIBJA HRANA 1 - VSE KAR MORATE VEDETI O RIBJI HRANI - HRANILNE SNOVI, ANALIZE IN SESTAVINE (https://www.alfa-in-betta.com/445249995

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

Nadaljevanje: RIBJA HRANA 3: ZAMRZNJENA IN LIOFOLIZIRANA (SUŠENA) HRANA, https://www.alfa-in-betta.com/445277965

 

Tjaša Kotnik