Ščetinorepke so red nekrilatih pražuželk, znanih je okoli 780 vrst, največji predstavniki zrastejo do 2 cm. Na posnetku je navadna ščetinorepka (Thermobia domestica), ki je zaradi svoje velikosti (okoli 1 cm) zelo primerna za srednje velike ribe, ki se hranijo na površini.

Ščetinorepke (Thysanura) so nekrilate pražuželke z delno preobrazbo. Njihovo telo je pokrito z luskami ter ščetinami. Na glavi imajo dolge tipalnice ter sestavjene oči, zadek pa se konča z nitastimi izrastki, ki jih imenujemo terminalni filumom.

 

Med akvaristi in teraristi so ščetinorepke iz rodu Zygentoma zelo priljubljena hrana za različne organizme. Posebej zanimive so za gojitelje bojnih ribic, labirintovcev ter ostalih rib, ki se prehranjujejo na površini vode. Zaradi anatomije ter lahkega eksoskeleta navadne ščetinorepke ne potonejo, ampak se premikajo po gladini. So dokaj aktivne in zato spodbujajo lovski nagon.

Gojenje ščetinorepk je zelo zahtevno in počasno, razmnožujejo se pri temperaturi nad 30°C in imajo kompleksen paritveni ritual. Potrebujejo relativno visoko zračno vlažnost in zračen prostor. Življenjska doba povprečne živali je štiri leta. 

Zelo pomembno je, da startno kulturo kupimo od rejca ali v trgovini, saj so divje živali lahko kontaminirane s topili, barvami ter različnimi kemikalijami. Glede prehrane niso izbirčne, jedo celo omet in barve, ignorirajo pa svežo sadje in zelenjavo. Gojene  ščetinorepke hranimo kar se da raznoliko, najbolje je da uporabimo kakovostno hrano za ribe, namočena žita in suhi kvas. Dobro jim dene dodatek sladkorja v prahu. Za gojenje potrebujemo večjo stekleno ali PVC posodo, ki jo lahko ogrevamo na želeno temperaturo. Posoda naj bo odprta, saj tako zagotavljamo zračnost. Za vlago poskrbimo s pomočjo papirnatih brisač. Ščetinorepkam omogočimo topel in hladen del gojišča. Za skrivališča uporabimo kartone za jajca in papirnate role. Jajčeca so vidna samo pod mikroskopom. Visoka temperatura je pomembna samo v primeru, če ščetinorepke želimo razmnoževati. Za ohranjanje kulture, ki smo jo kupili, pa je dovolj sobna temperatura in posodica v kateri smo jih dobili.

Navadna ščetinorepka (Thermobia domestica) zaradi lahke konstrukcije ne potone, zaradi te lastnosti je primerna hrana za ribe, ki se hranijo na površini vode. Obožujejo jo bojne ribice ter drugi labirintovci.

Po prehranbeni vrednosti se ščetinorepke uvrščajo med organizme, ki vsebujejo malo beljakovin ter veliko surove vlaknine. Ta lastnost jih uvršča v tako imenovano revno hrano, ki je primerna za požrešne ribe, ki se rade redijo. V to skupino spadajo predvsem bojne ribice, zlate ribe in ostali labirintovci.

 

Prehranska vrednost ščetinorepk:

Prebavljive beljakovine 11.3 % 

Maščobe ≤ 0.5 % 

Ogljikovi hidrati 6.8% ( 4.9 % počasi prebavljivi sladkorji)

surova vlaknina 36% 

kalcij (g/kg) 18.5

fosfor (g/kg) 7.4

železo (g/kg) 12

Vitamin D3 3200 IU/kg

Magnezij (g/kg) 9.4

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

 

Tjaša Kotnik