Ocetni črvi (Turbatrix aceti) so nematode iz družine Panagrolaimidae. Živijo v kislem okolju, kjer se hranijo z glivami ter bakterijskim prerastom, ki nastaja ob alkoholnem vrenju. Črvi so prosto plavajoči in komaj vidni s prostim očesom.

Ocetni črvi (Turbatrix aceti)

 

So nematode iz družine Panagrolaimidae. Živijo v kislem okolju, kjer se hranijo z glivami ter bakterijskim prerastom, ki nastaja ob alkoholnem vrenju. Rod Turbatrix šteje veliko vrst, ki se razlikujejo po velikosti. Najmanjši predstavniki so komaj vidni s prostim očesom in jih zaznamo le kot gibanje. Drugi so malo večji in so veliki okoli 1 cm.

Vrsta Turbatrix aceti spada med najmanjše predstavnike, dolžina odrasle živali je le 1 mm. Življenska doba je 10 mesecev. Razmnožujejo se spolno in imajo popolno preobrazbo ki ima šest stopenj. 

Samice skotijo žive mladiče vsakih osem do deset dni, v enem leglu je okoli 45 madičev, kar pomeni, da se množijo zelo hitro. V akvaristiki jih uporabljamo predvsem pri vzreji mladic in so dobra alternativa solinskim rakcem. Ker lahko še kar nekaj časa preživijo v vodi in ker so dobri plavalci, jih mladice z veseljem lovijo ter pobirajo še nekaj časa po hranjenju. 

 

Gojenje je zelo preprosto, potrebujemo le kozarec, eno jabolko, malo vode, startno kulturo, elastiko in gazo, ki služi kot pokrov. V kozarec narežemo jabolko na krhlje. Pri tem je dobro, da odstranimo olesenelo sredico. Polovico kozarca napolnimo z vodo, nato pa skoraj do vrha dodamo še začetno kulturo. Kozarec pokrijemo z gazo ali najlonko, ki jo fiksiramo z elastiko. 

Ocetne črve gojimo v steklenih kozarcih za vlaganje, zaščitimo jih s tkanino ali žensko najlonko, tako preprečimo, da se v koloniji zaredijo vinske mušice. Gojišče ima močan vonj, zato je priporočljivo, da ga nimamo v bivalnem prostoru. Kljub temu ga imejmo nekje na sobni temperaturi od 18 do 25°C.

Turbatrix aceti so zelo podobni mikročrvom, a imajo številne prednosti, med drugim tudi to, da v vodi ne potonejo, ampak plavajo. To jih dela zanimive predvsem za gojitelje ribjih mladic, ki se hranijo na površini ter sredini akvarija. 

 

Pobiramo jih s pomočjo pipete ter vate. 

Tekočina v gojišču je kisla s pH vrednostjo okoli 5, cilj je, da nematode ločimo od "kisa" in ga ne vnesemo v akvarij, saj si tako lahko podremo ravnovesje v njem in škodujemo ribam. Najlažje to storimo z vato, ki jo opreremo v čisti vodi. Po potrebi postopek večkrat ponovimo. Obstajajo tudi drugi načini, važno je le, da v akvarij vnesemo le črve brez kisa. 

Oprema, ki je potrebna za pobiranje mikročrvov: Kozarec z vodo, vata, brizgalka in kultura mikročrvov.

S kapalko ali brizgo zajamemo čim več ocetnih črvov in jih pokapamo na vato. Najpogosteje se zadržujejo tik pod površino, kjer se hranijo z bakterijskim filmom in glivami, zato jih pobiramo na površju ali tam kjer jih je največ.

Vato nato operemo v čisti vodi in črve ponovno poberemo s pipeto, tokrat filtracija preko vate ni potrebna, cilj je le, da dosežemo pH vrednost, ki ne bo vplivala nakemijo vode v akvariju.

Ocetni črvi pa niso odlična hrana le za mladice, ampak se jih bodo razveselile tudi odrasle ribe, kot so kiliji in majhne živorodke. Sama z njimi hranim predvsem Neoheterandia tridentiger, ki jih naravnost obožujejo.

Neoheterandria tridentiger pri hranjenju z ocetnimi črvi.

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

Tjaša Kotnik