Svetlikavci (Phenacogrammus interruptus) so znani po svojih mavričnih barvah. Spadajo v družino karacinidov in so primerni za akvarije nad 200 litrov.

Svetlikavec (Phenacogrammus interruptus)

 

Ko slišimo besedo karacinid, najpogosteje pomislimo na ribe iz Južne Amerike. Malokdo pa ve, da jih najdemo tudi v drugih tropskih rekah po svetu. Ena iz med takšnih je reka Kongo v Srednji Afriki. Poleg ostalih zanimivih rib, ki jih najdemo v tem biotopu, so za akvarista atraktivni predvsem svetlikavci (Phenacogrammus interruptus), ki so znani po svojih izrazitih barvah.

Spadajo med srednje velike ribe, ki v naravi lahko dosežejo tudi do 20 cm. V akvariju so pogosto manjši, nekje med 8 do maksimalno 15 cm. Ustreza jim bolj hladna voda od 23.0 °C do 26.0 °C, s pH vrednostjo od 5.0 do 6.5. Raje imajo mehko vodo, tolerirajo pa trdoto 14 dGh. Zaradi velikosti in vrsti specifičnega obnašanja potrebujejo akvarij nad 200 litrov, ki je dolg vsaj 100 cm.

Svetlikavec rabi dovolj prostora za plavanje, je živahna riba, ki rada plava in se zadržuje v mešani jati. Pri nakupu pazimo, da kupimo moške in ženske živali. Pogosto se namreč zgodi, da akvaristi enostavno nočejo samic te vrste. Uredimo jim srednje zaraščen akvarij s temno podlago, na sredini naj bo velik prostor za plavanje, kjer se bodo samci lahko bahali pred samicami. Za dekoracijo uporabimo korenine in kamenje. Ne marajo svetle podlage, zato jim po dnu damo temen pesek, ali pa jim akvarij popestrimo z debelim slojem suhega listja.

Svetlikavci potrebujejo velik srednje zaraščen akvarij s prostorom za plavanje. V takšnem akvariju bodo samci plavali spredaj in se bahali pred samicami, ki se držijo zadaj in jih opazujejo. Če imajo samci na voljo premalo samic, tega obnašanja ne izražajo, njihove barve pa niso tako živahne. Priporoča se razmerje med spoloma 1:1.

Razmnoževanje je dokaj enostavno. Čas drstenja je od aprila do junija. Voda naj bo mehka, rahlo kiselkasta (šotni filter!). Drstni akvarij naj bo dolg vsaj 60 cm, saj se ribe v času drsti rade preganjajo. Ikre odlagajo na rastline (150-250 na par) in se po oddaji ne menijo več zanje. Pri optimalni temp. (26°C) se mladice izležejo v šestih dneh. Prva hrana so enoceličarji, mikročrvi, ocetni črvi in naupiji artemije. Mladice rastejo izjemno hitro vse do velikosti 3 cm, potem se jim rast upočasni. Spolno zrelost dosežejo v 18 mesecih. Slovijo po dolgi življenjski dobi, do 10 let. Za vrsto je značilen izrazit spolni dimorfizem, samci so večji, bolj pisani in imajo podaljšano hrbtno in repno plavut. Svoje prave barve pokažejo le ko imajo možnost, da se postavljajo pred samicami, pogosto se prerivajo med sabo in tekmujejo. Samice dogajanje opazujejo iz obrobja jate in se potem pri plavanju pridružijo najmočnejšemu samcu. Samice so olivno zelene barve s svetlim trebuhom, to jo ščiti pred plenici, po naravi so malo bolj plašne od samcev.

Za vrsto Phenacogrammus interruptus je značilen izrazit spolni dimorfizem. Na fotografiji levo je samec, desno pa je samica.

So vsejede ribe, a dajejo prednost mesni prehrani. Hranijo se z ličinkami komarjev ter žuželkami, ki padejo v vodo. Hitro se navadijo na suho in zmrznjeno hrano, toda po tleh je običajno ne pobirajo, zato izbiramo med suhimi hranami, ki se potapljajo počasi.

 

Jata svetlikavcev je lep okras v velikem akvariju, kjer je dovolj prostora za plavanje. Pri optimalnih pogojih in pravilni osvetlitvi se ribe svetijo v mavričnih barvah. Zato so še kako priljubljene med akvaristi in spadajo med najlepše karacinide. So zelo občutljivi na nitrate v vodi in že pri 0.5 mg/l izgubijo svoje mavrične barve. Ribe ki so v stresu dobesedno pobledijo, zato so dobri pokazatelji optimalnega okolja.

 

So neagresivni in jih lahko imamo v kombinaciji s številnimi ribami s podobnimi parametri, kljub temu se najbolje razumejo s somi iz družine Bagridae, pritlikavimi ostrižniki Nanochromis sp. in vrstami iz družine Teleogramma. Če imate velik akvarij, potem so te krasne ribe vsekakor prava izbira.

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

Tjaša Kotnik