Kdo bi si mislil, da bo vodja skavtov Tan Kan Fei, na jugu Kitajske leta 1932 odkril majhno ribico, ki bo spremenila svet akvaristike. Kardinalka spada v družino krapovcev, med akvariste se je razširila zelo hitro, saj je na police prišla preden so vrsto podrobno preučili ter opisali.

Kardinalka (Tanichthys albonubes)

 

Kdo bi si mislil, da bo vodja skavtov Tan Kan Fei, na jugu Kitajske leta 1932 odkril majhno ribico, ki bo spremenila svet akvaristike. Kardinalka spada v družino krapovcev, med akvariste se je razširila zelo hitro, saj je na police prišla preden so vrsto podrobno preučili ter opisali.

 

Izvira iz Kitajske in Vietnama, opisane so štiri vrste, za dve se predpostavlja, da so v naravi že izumrle. V hobiju se pojavlja predvsem akvarijska kardinalka, ki je križanec med dvema vrstama. Je zelo trdoživa riba, ki jo lahko gojimo v akvarijih od 50 litrov naprej, glede parametrov vode ni občutljiva, ne potrebuje grelca, bo pa vesela zmogljivega filtra z močnim pretokom, saj so njeni predniki živeli v hitro tekočih potočkih »Belega oblaka« (White Cloud Mountains) Vrsto so prvič opisali na Biološki postaji Kanton pod vodstvom ihtiologa Lin Shu-Yen, ki je ribo poimenoval Tanichthys albonubes. Ime je sestavljeno iz imena najditelja »Tan Kan Fei« in imena potoka v katerem so jo našli »White Cloud Mountains – Gore belega oblaka«.

Tan (ime najditelja (Tan Kan Fei)) + Ichthys (riba) = Tanichthys ---> »Tanova riba

Albo ---> »albus«, kar pomeni bel + Nubes (oblak) = albonubes ---> »beli oblak«

Ribe so bile prvič pripeljane v Evropo leta 1938. Kmalu pa je Lin Shu-Yen v okolici Honkonga v majhnem jezeru opisal še eno vrsto, ki je bila drugače obarvana. V akvarijski literaturi je zato nastala zmešnjava, saj so to vrsto pomešali z ribo, ki jo je leta 1939 opisal Lee in jo poimenoval Aphyocypris pooni. Danes vemo, da obstajajo štiri vrste kardinalk, po nekaterih podatkih naj bi nekaj vrst v naravi že izumrlo, druge pa so kritično ogrožene. IUCN rdeča lista rod Tanichthys vodi pod vrsto o kateri nima dovolj podatkov, da bi jo uvrstila v katero koli kategorijo. Če se nam ponudi možnost, da lahko kupimo ali gojimo katero koli od opisanih vrst, potem je prav, da to storimo in ohranjamo gene populacije v ujetništvu.

 

Vrste kardinalk:

Tanichthys albonubes S. Y. Lin, 1932 (White Cloud Mountain minnow)

Tanichthys kuehnei Bohlen, Dvorák, Ha & Šlechtová, 2019

Tanichthys micagemmae Freyhof & Herder, 2001 

Tanichthys thacbaensis V. H. Nguyễn & S. V. Ngô, 2001

Akvarijska kardinalka Je križanec različnih vrst kardinalk, predvsem med vrstama Tanichthys albonubes S. Y. Lin, 1932 in Tanichthys kuehnei Bohlen. Povprečna velikost je 4.00 cm, zadostuje ji akvarij od 50 litrov naprej. Potrebuje zmogljiv biološki filter, saj izhaja iz čistih in hitro tekočih gorskih vod. Ne mara tople vode, ustrezajo ji temperature od 14.0 °C do 22.0 °C, zato ne potrebuje grelca. Ustrezajo ji vsi tipi vode od kisle do alkalne od trde do mehke. Slovi po zelo preprostem razmnoževanju in je idealna riba za začetnike, celo takšne, ki še nikoli niso imeli akvarija. Med vsemi začetniškimi ribami, si zasluži prvo mesto!

 

Razmnožujejo se pri rahlo povišani temperaturi, najbolje je, da jim pred tem omogočimo »zimski počitek«, nekaj mesecev na temperaturi okoli 14 do 18 °C, po počitku temperaturo vode dvignemo na 23°C. Hitro bomo lahko opazili, kako bolj čokate samice odlagajo ikre v mah. Ikre se izvalijo po treh dneh, prve dni jih hranimo z enoceličarji, kot so parameciji in evglene, ko izgubijo rumenjakovo vrečko, jih lahko hranimo z različnimi mikročrvi ocetni ali mikro črvi). Šele ko postanejo malo večje jim lahko ponudimo izvaljene naupije artemije. Priporočljivo je, da se mladice v prvih dneh hrani tudi z zeleno vodo oziroma z enoceličnimi algami, kotačniki ter kiklopi.

 

Kardinalka je svoje čase veljala za neonko reveža, saj je bila dosti cenejša, kjub temu pa je imela žive in pisane barve. Danes je vrsta v akvaristiki malo zapostavljena, kar je zelo krivično, saj je zelo hvaležna, zanimiva in atraktivna riba, ki najbolj pride do izraza v veliki jati, ki šteje več kot deset osebkov.

 

ZANIMIVOST:

Takoj, ko so ribico odkrili, so se zavedali, da imajo nekaj res posebnega. Večino rib so izlovili za potrebe akvaristike, nekaj pa v znanstvene namene. Šele podrobne raziskave ulovljenih rib so pokazale, da na območju živijo štiri vrste kardinalk. Komercialni gojitelji rib na to niso bili pozorni, zato je v gojilnicah prišlo do hibridizacije. Prav zato je danes skoraj nemogoče kupiti kardinalko, ki ni hibridizirana. Največkrat so v prodaji križanci med Tanichthys albonubes (S. Y. Lin, 1932) in Tanichthys kuehnei (Bohlen). Mreža gorskih potokov, kjer so se te ribice nahajale pa so isti čas uničevali zaradi industrije. Kjub nasprotovanju okoljevarstvenikov, biologov ter mednarodnih peticij, so območje uničili. Danes je tam biološko mrtva cona, ki jo je uničila tekstilna industrija.  Vse štiri vrste kardinalk so uvrstili na seznam organizmov, ki so v naravi izumrli. Čiste vrste se ohranjajo v ujetništvu, a imajo zelo visoke cene, hibridi pa se še vedno pojavjajo kot atraktivne ribe za začetnike. 

 

 

Poleg navadne akvarijske kardinalke obstajajo tudi tako imenovane zlate kardinalke, ki so v bistvu albino različice navadne akvarijske kardinalke. Zadnje čase so na voljo tudi različice s pajčolanastimi plavutmi. Vsak naj sam pri sebi razsodi, ali so takšne mutacije sprejemljive, dejstvo pa je, da se moramo akvaristi truditi in vzrejati genetsko čimbolj čiste ribe, saj le tako lahko zagotovimo zdrave ter kakovostne živali.

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

Tjaša Kotnik