Je riba iz družine ustnač (Labridae). V tuji literaturi jo bomo našli pod imenom »Hogfish«, »hog«, pomeni merjasec. Ime je dobila po nenavadno oblikovani čeljusti, ki je v bistvu značilnost te družine. Običajno so ustnače majhne ribe, a za to vrsto, to ne velja, doseže lahko dolžino do 2 m. Težka je lahko do 10 kg. Živi na globini med 3 do 10 m. Vir: https://spacecoastdaily.com/2017/08/florida-fish-and-wildlife-new-hogfish-conservation-measures-and-boundaries-effective-aug-24/ (1. 4. 2020)

Lachnolaimus sp.

Ko prvič vidimo to ribo, najprej opazimo njeno čudno oblikovano glavo ter gobec, nato se nam oči ustavijo na mišičnih čeljustih, ki nam dobesedno vzamejo sapo.

Je riba iz družine ustnač (Labridae). V tuji literaturi jo bomo našli pod imenom »Hogfish«, »hog«, pomeni merjasec. Ime je dobila po nenavadno oblikovani čeljusti, ki je v bistvu značilnost te družine. Običajno so ustnače majhne ribe, a za to vrsto, to ne velja, doseže lahko dolžino do 2 m. Težka je lahko do 10 kg. Živi na globini med 3 do 10 m.

Biologija teh živali, pa je še bolj zanimiva od njihovega videza. So protoginozni hermafroditi, kar pomeni, da najprej tvorijo ženske spolne celice, nato pa se pri starosti treh let ter velikosti 35 cm, spremenijo v samce. Živijo v haremu, v katerem je večji samec ter skupina samic. Običajno se zadržujejo na območjih s peščenim dnom, kjer se prehranjujejo z mehkužci, morskimi ježki ter školjkami, ki jih s pomočjo posebej oblikovanega gobca izrijejo iz peščenega dna, ter zdrobijo z močnimi mišičnimi čeljustmi.

Močne, izrazito mesnate ter mišične ustnice, so značilnost za ribe iz družine ustnač. Pri nekaterih vrstah Iz močnih mišic štrlijo močni, naprej obrnjeni zobje.

Fotografije so bile posnete v javnem akvariju, Haus des Meeres v Avstriji na Dunaju, kjer si lahko par teh mogočnih živali ogledate tudi v živo. 

 

Tjaša Kotnik