Še ena odlična riba za začetnika, ki slovi po živahnem karakterju atraktivnem vzorcu in neobčutljivosti. Navadna cebrica je najbolj raziskana riba na svetu, saj jo že desetletja znanstveniki uporabljajo kot raziskovalni model ter testno žival.

Navadna cebrica (Danio rerio (Hamilton, 1822))

Sinonimi: Cyprinus rerio (Hamilton, 1822), Barilius rerio (Hamilton, 1822), Brachydanio rerio (Hamilton, 1822), Nuria rerio (Hamilton, 1822), Cyprinus chapalio (Hamilton, 1822), Perilampus striatus (McClelland, 1839), Danio lineatus, (Day, 1868), Brachydanio frankei (Meinken, 1963) Danio frankei (Meinken, 1963)

 

Še ena odlična riba za začetnika, ki slovi po živahnem karakterju atraktivnem vzorcu in neobčutljivosti. Navadna cebrica je najbolj raziskana riba na svetu, saj jo že desetletja znanstveniki uporabljajo kot raziskovalni model ter testno žival. Spada v družino krapovcev, odlikuje jo lahka drst ter številčno potomstvo. Glede parametrov vode ni zahtevna, ustrezajo vsi tipi alkalne in kisle vode. Grelca ne potrebuje, saj se najbolje počuti pri temperaturah od 18°C do 24°C.

IUCN rdeča lista vrsto vodi kot neogroženo z opozorilom, da populacija v naravi upada. Avtohtona je na območjih Indije, Bangladeša, Burme, Nepala, ter Butana. Naseljuje vse tipe biotopov, od hitro tekočih potokov do kanalov in riževih polj. Namerno je bila naseljena v ZDA, Šrilanko, Japonsko in Kolumbijo. Zaradi vedno milejših zim je potencialno nevarna tujerodna vrsta, ki bi lahko preživela v našem okolju, zato preprečimo vnos v naravo.

Odrasla velikost je od 4 do 6 cm, potrebuje akvarij nad 80 litrov, z dolžino vsaj 1m. Naj bo precej zaraščen s prostorom za plavanje na sredini.

Odrasla velikost je od 4 do 6 cm, potrebuje akvarij nad 80 litrov, z dolžino vsaj 1m. Naj bo precej zaraščen s prostorom za plavanje na sredini. So miroljubne, a vseeno zelo živahne ribe, ki se v skupinskih akvarijih dobro ujamejo z različnimi vrstami činkelj, tudi s ploščatimi činkljami. Lahko jih kombiniramo tudi z navadno kardinalko, pod pogojem, da jim uredimo močan pretok in filtracijo.

 

Glede hrane ni izbirčna hitro se navadi na vse vrste industrijskih hran, kljub temu boje uspevajo, če jim občasno ponudimo tudi zamrznjeno in živo hrano. Drst je preprosta, pogosto se zgodi spontano, sproži pa jo zimski počitek pri nizki temperaturi. Če jih gojimo namerno, je dobro, da jih drstimo v posebnem akvariju, kjer ikre zaščitimo tako, da ribe ne pridejo do njih, saj jih rade pojejo. Mladice prve dni hranimo s planktonom, zeleno vodo in kotačniki, kasneje pa z mikro črvi ali izvaljenimi naupiji artemije.

 

Danio rerio je znanstveno ime, ki ga je vrsta dobila od domačinov, točni pomen prevoda ni znan, a naj bi pomenil »Riba, ki ima bogato drst«. Izhaja iz hindujske besede "Dhani rerio«

Ta vrsta je zelo razširjen poskusni organizem, kar pomeni, da je tudi dobro raziskana, na njej potekajo številni znanstveni poskusi ter raziskave. Najbolj zanimive raziskave so povezane z genetiko ter imunskim sistemom, ki deluje zelo podobno kot naš. George Streisinger je bil oče genskih raziskav, kis o potekale na navadni cebrici. Dobro je raziskal genetiko ter embrionalni razvoj te ribe, cebrica je še danes zelo pomemben laboratorijski organizem, kar so dokazali tudi z uporabo novih genskih tehnologij, kot je genski inženiring. Ribe, ki imajo vcepljene gene meduze ter koral so bi morale ostati za zidovi raziskovalnih centrov. Prvotno so bile namenjene raziskavam v zdravstvene namene a so na žalost hitro našle pot v javnost. Raziskave so potekale na Nacionalni Univerzi Singapur (National University of Singapore), nakar je laboratorijsko podjetje Yorktown Technologies leta 2003 zakupilo pravico, da lahko ribe prodaja kot hišne ljubljenčke. Ribe so zaščitene pod prodajnim imenom »Glofish« in se lahko prodajo le v nekaterih delih sveta. Kljub temu križance, ki so potomci teh rib pogosto srečamo tudi pri nas. Genetsko spremenjene ribe nikakor ne smemo razmnoževati in jih križati z divjimi oblikami rib. Takšno početje je neodgovorno do narave, saj divja populacija upada, zato moramo strmeti k temu, da ohranjamo čimbolj zdravo divjo populacijo brez mutacij ter tujih genov.

Poleg "Glo fish", so na voljo tudi albino ter pačolan cebrice. Zanimivo je, da je gen, ki povzroča podaljšane plavuti pri tej vrsti recesiven, zato se včasih zgodi, da med razmnoževanjem dobimo dolgoplavute potomce.

 

Moje izkušnje z navadno cebrico so zelo pozitivne, opišem jo lahko kot ribo, ki je polna veselja in želje po plavanju, njeno obnašanje je najbolj izrazito v jati nad 10 osebkov, bele črte so pravi kontrast temnim progam, ki se prelivajo od črne, modre do zelene. Priporočam jo vsakemu začetniku, ki si želi živahno ribo, ki se hitro navadi na človeka.

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

Tjaša Kotnik