Ploščata činklja (Sewellia lineolata) Spada v družino krapovcev, kjer jo razvrstimo v poddružino ploščatih činkelj (Gastromyzontidae). Je zelo podobna vrsti Sewellia pterolineata, ki se prodaja pod imenom Sewellia sp. "spotted". Med akvaristi je bolj poznana po imenu metuljček, ki ga je dobila zaradi značilne oblike telesa.

Ploščata činklja (Sewellia lineolata)

Spada v družino krapovcev, kjer jo razvrstimo v poddružino ploščatih činkelj (Gastromyzontidae). Je zelo podobna vrsti Sewellia pterolineata, ki se prodaja pod imenom Sewellia sp. "spotted". Med akvaristi je bolj poznana po imenu metuljček, ki ga je dobila zaradi značilne oblike telesa.

Značilna oblika telesa, ki spominja na metulja.

Najdemo jih v hitro tekočih potokih na območju Vietnama. Najbolj znana najdišča so v rekah Huong, Thu Bon, Tra Khuc, Ve in An Lao. UICN vrsto vodi kot ranljivo s populacijo v upadanju. Glavno grožnjo predstavlja ribolov ter izlov za akvarijske namene. Sekundarne grožnje so hidroelektrarne in kmetijsko onesnaževanje.

VIR: UICN red list of species, https://www.iucnredlist.org/species/188088/8641242# (8. 4. 2020)

 

Če gojimo to vrsto činklje, jo nujno poskusimo razmnožiti, saj bomo tako ohranjali stabilno populacijo v ujetništvu, kar bo ščitilo populacijo v divjini. Zrastejo do 7.00 cm potrebujejo hladno vodo z močnim pretokom s temperaturo od 20.0 °C do 24.0 °C, pH vrednost naj bo med 6.5 pH do 7.5 pH s trdoto od 4 do 10 dGh. Akvarij naj ima vsaj 112 litrov. Uredimo ga tako da, posnema biotop hitro tekočih rek. To pomeni da zagotovimo vodo z visoko vsebnostjo kisika, pri čemer si pomagamo z močnim vodnim tokom, ki ga uravnavamo s pomočjo potopnih ali zračnih črpalk. Poskrbimo za razgiban teren, če je mogoče v akvariju simuliramo brzice. Filter naj bo močan z velikim volumnom ter zmogljivostjo. Priporoča se notranji tri prekatni filter, saj mladice rade zlezejo po ceveh v filter, kjer največkrat poginejo. Pri notranjih tri prekatnih filtrih je odstotek preživelih mladic večji. Naselimo jih v dobro utečene ter stabilne akvarije, ki imajo dobro utečen biološki filter. Vrsta je zelo občutljiva na kakovost vode, potrebne so tudi redne menjave. Osvetlitev naj bo močna, tako da stimulira rast zelenih alg. Rast alg pospešimo tudi tako, da je vsaj ena stranica akvarija izpostavljena sončni svetlobi.

Za dekoracijo uporabimo predvsem okroglo rečno kamenje. Koreninam se raje izognimo, ali pa uporabimo takšne, ki vode ne obarvajo preveč, saj tanini, ki se sproščajo iz lesa in listja zavirajo rast alg, ki so nujno potrebne za dolgo življenje te vrste. Pesek naj bo drobne granulacije, saj zelo rade kopljejo in se v njem igrajo. V naravi se delno vkopljejo v bližini kamenja, kjer počivajo. Zaradi lis se na ta način v naravnem okolju odlično zakamuflirajo. Pri tem jim pomaga zlato lisast vzorec, ki se dobesedno zlije s svetlobnimi vzorci, ki jih sončni žarki rišejo po dnu potoka. Za zasaditev akvarija uporabimo rastline ki imajo močan koreninski sistem in rastejo dovolj hitro, da jih alge ne premagajo. Posebej dobro se obnesejo rastline iz rodu Hygrophila, ki so prisotne tudi v habitatu te vrste.

Ribi moramo zagotoviti dovolj z algami obraščenega kamenja ter drugih trdih površin.

Ploščata činklja je prilagojena predvsem na strganje alg iz trdih podlag, zato pazimo da ima v akvariju na voljo dovolj trdih površin ki so obraščene z zelenimi algami. Samo spirulina ne zadošča, če želimo zagotoviti dolgo življenjsko dobo. So prehranski specialisti in drugačni od ostalih predstavnikov iz družine Gastromyzon, njihova usta so manjša, zato jim uživanje ribje hrane povzroča težave. Prevelika vsebnost živalskih beljakovin povzroči prezgodnjo smrt. Vrsta naj bi v ujetništvu dočakala 8 let.

 

Razmnoževanje v ujetništvu je možno in se pogosto zgodi spontano, drst sproži sprememba temperature po daljšem času prezimovanja, če spomladi dvignemo temperaturo na 26°C, je drst zagotovljena. Akvaristi se pogosto ne zavedajo, da imajo mladice, saj rade zlezejo v filtre. Zato je nujno redno pregledovanje filtrov in cevi. Razlike med spoloma so zelo očitne, samica je bolj čokata. Samec je bolj suh, na prednjih plavutih ima majhne bodicam podobne izrastke. Z njimi samci tekmujejo za dominanco in samice. Drst poteka tako, da se samec z glavo zaletava v samico. Če je pri takšnem dvorjenju uspešen, se postavita drug proti drugemu ter se dvigneta iz tal, obred je videti kot ples in objem. V tem položaju samica spusti ikre, samec pa jih oplodi. Potomstvo ne čuvata. Mladice se izležejo komaj opazne in nagonsko iščejo močan tok, ki ga običajno najdejo v filtru. Če je filter primerno oblikovan in sestavljen, se mladice do velikosti 1 cm hranijo na bakterijskem prerastu filtrirnega materiala. Priporoča se, uporaba preprostih ampak zmogljivih filtrov, kot sta hamburg sistem ter tri prekatni filtri.

Spol najlažje določimo tako, da ribe pogledamo s spodnje strani, takrat, ko so pritrjene na steklo.

Čudoviti posnetek dvorjenja, ki ga je v objektiv ujel kolega akvarist Dejan Cerovečki.

Vrsta je bila poimenovana po specifičnem vzorcu. Beseda "lineolata" je izpeljanka dveh besed "linea" in "ola" . Linea pomeni črta. Besedo "ola" pa dodamo besedi, kadar govorimo o pomanjševalnicah, »Lineolata« je »majhna črtica«.

 

Ribica se je v akvaristiki prvič pojavila leta 2005, je krasna ter posebna riba, prav zaradi njene posebnosti pa pogosto konča v akvarijih ki zanjo niso najbolj primerni. Je tipični primer živali, ki je na življenje v svojem okolju 100% prilagojena, ploščato, posebno oblikovano telo ji omogoča, da se oprime kamnov v hitro tekočih rekah. Specifični ustni aparat pa je namenjen za strganje alg iz trdih površin. Vse to so prilagoditve ki ploščati činklji omogočajo preživetje v rekah z močnim vodnim tokom in jo naredili za specialista. Za takšne organizme je značilno, da poginejo, kadar okolje odstopa od tistega čemur so prilagojene, to moramo imeti v mislih, ko ji ponudimo mesto v akvariju. Načeloma jo imamo lahko v skupinskem akvariju, dokler ima na voljo dovolj hrane, alg ter kisika. Dobro se ujame z ostalimi vrstami iz azijskih hitro tekočih potokov, kot so kardinalke in cebrice.

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

Tjaša Kotnik