V majhnih potočkih, bazenih in brzicah Bolivijskih in Brazilskih vod lahko najdemo zelo popularno ter atraktivno ribo, ki je po mnenju mnogih najlepši oklepni somič.

Sterbajev (Šterbajev) oklepni somič (Corydoras sterbai)

 

V majhnih potočkih, bazenih in brzicah Bolivijskih in Brazilskih vod lahko najdemo zelo popularno ter atraktivno ribo, ki je po mnenju mnogih najlepši oklepni somič. Corydoras sterbai spada v poddružino oklepnih somičev (Corydoradinae) in zraste do 6 cm. Po nekaterih podatkih so samice v akvarijih dosegle tudi do 8 cm. Prav zato spada med večje predstavnike družine. Vrsta je poimenovana po profesorju zoologije Dr. Günther Sterba, ki je avtor številnih knjig in član Kraljeve Švedske Akademije za znanost (Royal Swedish Academy of Sciences). Njegova najbolj znana knjiga je Freshwater Fishes of the World, Aquarium Care and (with Dick Mills).

 

Tega somiča odlikuje miren ter družaben karakter, neobčutljivost in dolgoživost. Je robustna riba, ki ima raje mehko in kislo vodo, čeprav se hitro prilagodi tudi na drugačne parametre. V literaturi bomo pogosto zasledili, da tolerira pH vrednosti od 6.0 do 8.0. Te navedbe je potrebno vzeti s premislekom, saj iz narave vzete ribe nikoli ne bodo tolerirale trde vode. Gojeni primerki pa zaradi neoptimalnih parametrov pogosto zastajajo v rasti in razvijejo različne bolezni, ki so posledica slabega imunskega sistema. Naša dolžnost je, da se potrudimo in vrsto gojimo v čimbolj mehki ali nevtralni vodi. Prijajo jim taninske kisline, priporoča se, uporaba osmozne vode (RO), ki jo obogatimo z minerali. Občutljivi so na prisotnost nitritov, nitratov ter na pomanjkanje kisika. Ne marajo organske onesnaženosti in mulja, zato moramo redno presesavati dno. Občutljivi so tudi na sol ter premočne koncentracije hipermangana, zato je pri izbiri zdravil potrebna previdnost.

 

Latinsko ime Corydoras je sestavljeno iz dveh besed »cory«, ki pomeni čelada ali ščit in »doras«, kar pomeni koža. V dobesednem prevodu beseda pomeni »kožna čelada«. Ime so dobili po neverjetno trdih lobanjah ter koščenih kožnih ploščah. Prsne plavuti imajo koščeni trn, ki ga uporabljajo za obrambo, zato moramo med rokovanjem biti previdni, posebej takrat, ko delamo z večjimi osebki.

Šterbajev somič ne mara mulja in umazanega peska, prijajo pa mu taninske kisline, ki jih oddaja listje in les.

So ribe, ki živijo v jati, zato jih gojimo v skupini, ki šteje najmanj osem osebkov. Če živijo sami ali v manjši skupini, se spremenijo v apatične in lene ribe, ki večino časa počivajo nekje v kotu in so aktivne le ko so lačne. V skupini razvijejo socialno obnašanje in se pogosto igrajo, igra je podobna paritvenemu obredu, več živali se med sabo preganja in plava v skupini. Kljub svoji velikosti lahko to vrsto somiča gojimo v akvarijih s prostornino od 60 L naprej. Za dekoracijo uporabimo droben pesek ali pa jim v akvariju naredimo »peskovnik«, kjer jih bomo lahko opazovali, kako rijejo po njem. Pregrobi peski jim poškodujejo brčice, kar lahko privede do bakterijskih okužb. Obožujejo vodo, ki je obarvana s tanini, zato uporabimo tudi drevesno listje in les.

 

So zelo miroljubne ribe, zato jih lahko kombiniramo z večino vrst, ki zahtevajo enake pogoje. Glede hrane niso izbirčni, pojedli bodo vse kar je užitno. K drsti jih stimulira kakovostna živa in zamrznjena hrana. V ustreznih pogojih se redno drstijo, čeprav je razmnoževanje sorazmerno lahko, pa pri tej vrsti zahteva malo potrpljenja.

 

Za razmnoževanje se priporoča uporaba drstnega akvarija ali inkubatorja. Takoj po drsti moramo starše ločiti od iker, saj jih radi pojedo. Drstni akvarij mora biti utečen s stabilnim biološkim filtrom. Med inkubacijo in vzrejo mladic pretok zmanjšamo. Drstimo jih lahko v paru ali v skupini, tukaj so mnenja gojiteljev zelo različna in vsak psisega na svoj način. Drstno skupino sestavlja samica in dva samca, ribe vzdržujemo v optimalnih pogojih in jih hranimo s kakovostno živo hrano. Ko opazimo, da se je samica začela debeliti in je polna iker, pričnemo z menjavami vode, tudi do 70% na enkrat. Če to ne pomaga, potem postopek ponovimo in vključimo še dodatno prezračevanje, bistveno je, da povečamo koncentracijo kisika in sveže vode. Drst se začne, ko samci začnejo preganjati samico. Prednost skupinske drsti je ta, da samci med sabo tekmujejo, samici pa damo možnost izbire, kar jo stimulira pri odlaganju iker. Za družino Corydoras je značilno, da se med odlaganjem iker samec in samica postavita v položaj črke T. Samica ikre ujame med trebušne plavuti in jih običajno odloži na steklo ali na liste rastlin. Ikre oklepnih somičev so zelo občutljive na plesni, zato veliko rejcev v inkubatorje doda nekaj kapljic metilenskega modrila. Tisti, ki se kemije izogibajo pa prisegajo na kislo in mehko vodo, ki je močno obarvana s tanini. Kot dobre varuške iker se obnesejo tudi kozice, ki pojejo neoplojene in bolne ikre, zdrave pa pustijo pri miru. Glede na velikost, sterbai somič da zelo malo iker, prav zato spada med dražje ribe v hobiju. Mladice se izležejo po treh ali štirih dneh, prve dni jih ne hranimo, saj morajo porabiti rumenjakovo vrečko, takoj ko ta izgine, jih pričnemo hraniti z mikro črvi.

Drst se prične, ko samca začneta preganjati samico. Na fotografiji sta dva samca levo) in samica (desno). Jasno se vidi razlika med spoloma, saj je samica bolj okrogla.

Ribe ki jih kupimo v trgovinah so zelo redko divji primerki, pri gojenih živalih pazimo, da niso podhranjene, deformirane in da imajo zdrave brčice. Voda v gojiščih je le redko čista in ima parametre, ki ustrezajo tej vrsti, zato so nekatere živali bolne ali pa kažejo očitne znake stresa. Na splošno je vrsta zelo odporna, toda to ni razlog, da v akvariju testiramo koliko prenesejo. Znani so primerki, ki so v ujetništvu ob primernih pogojih dočakali 50 let. Zelo podobna vrsta je C. haraldschultzi.

 

Vsi predstavniki družine Corydoras imajo posebej oblikovano »dihalno črevo«, ki je povezano z mehurjem. Zaradi te anatomske značilnosti jih pogosto opazimo, kako pridejo na površje po zrak. To obnašanje je normalno, kljub temu moramo ob prepogostem zajemanju zraka ukrepati z menjavo vode.

 

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

Tjaša Kotnik

Comments

04.05.2020 15:19

Tit

Družina Callyichtidae, poddružina Corydorinae.