Pritlikavega prisesnika (Otocinclus vittatus), odlikuje majhnost ter družabnost. Priljubljen je med akvaristi, ki se ukvarjajo z rastlinskimi akvariji, saj je odličen algojedec, ki ne poškoduje rastlin. Ker je zelo družabna riba, ga vedno naselimo v jati, ki šteje vsaj osem osebkov.

Pritlikavi prisesnik (Otocinclus vittatus)

 

Če bi ribe lahko primerjali s čebelami, potem bi lahko rekli, da je pritlikavi prisesnik prava čebelica med algojedimi ribami. Odlikuje ga majhnost, zato je primeren tudi za manjše akvarije, poznan pa je po tem, da ne uničuje rastlin. Je riba, ki živi v jati, zato v akvarij vedno naselimo vsaj 8 osebkov.

 

Potrebuje kislo ali nevtralno vodo, s pH vrednostjo od 5.5 do 7.0, trdota naj bo od 5 do 18 GH. Karbonatna trdota pa naj ne presega 10°. Temperatura vode naj bo od 20 do 25°C. Ne tolerira stare vode in organskega odpada, vrednosti NO2 in NO3 naj bodo vedno 0. Vodo menjujemo enkrat na teden in med tem temeljito presesamo dno. Njegov dom so gosto zaraščeni potočki, mrtvice in močvirja, izvira iz porečja Amazonke. Primarno se hrani z algami in je odlična algojeda riba, ki je poznana predvsem med lastniki rastlinskih akvarijev. Kljub temu zelo rad sprejme živo hrano ter razne vrste zamrznjene hrane. Priporoča se, da mu občasno ponudimo tudi poparjeno zelenjavo.

 

Združljiv je z majhnimi ribami, ki potrebujejo enako kakovost vode, je zelo občutljiva vrsta, zato ga naselimo le v dobro utečene akvarije in mu nudimo optimalne pogoje. Akvarij naj bo gosto zaraščen, obožuje rastline s širokimi listi ter plavajoče rastline z dolgimi koreninami. Za dekoracijo uporabimo ploščato neostro kamenje, korenine, veje in listje. Pesek naj bo neoster, droben in temen, da si ne poškoduje ust.

Pritlikavi prisesnik obožuje gosto zaraščene akvarije, najraje se zadržuje na rastlinah s širokimi in trdimi listi, kot so suličarke, praproti in afriške trdolistke.

Zraste do maksimalno 4 cm, samice so malo večje in bolj čokate ob samcev. Rod Otocinclus šteje dvajset vrst, največji predstavnik je 7 cm velik Otocinclus flexilis, najmanjši pa je Otocinclus caxarari, ki ima le 3 cm. Običajno so v trgovinah na voljo Beseda »Otocinclus« je sestavljena iz dveh besed, grške besede »ous« oziroma »oto«, ki pomeni uho, ter latinske besede »cinclus«, kar pomeni rešetke. Ime je dobil po edinstvenih mrežastih strukturah v notranjem ušesu.

 

Razmnoževanje v ujetništvu je možno, tisti, ki jim je uspelo trdijo, da je za stimulacijo drsti nujna velika tedenska menjava vode. Ta naj bo hladna, če je le mogoče pa simuliramo padanje dežja. Pred tem ribe dobro hranimo in jim zagotovimo optimalne pogoje. Mladice na začetku hranimo predvsem z zeleno vodo in algami nato pa jim počasi ponudimo mikro črve in kotačnike.

Otocinclus vittatus je zelo družabna riba, naselimo ga v večjih skupinah ter poskrbimo za optimalne pogoje, saj so znani po svoji občutljivosti.

Moje izkušnje s pritlikavimi prisesniki so zelo pozitivne, imajo izrazito socialno obnašanje s katerim popestrijo tudi manjše akvarije. Po pričevanju nekaterih akvaristov, so združljivi tudi s kozicami, vendar moramo to trditev vzeti za rezervo, saj prav gotovo pojedo majhne kozice, ki se znajdejo v njihovi bližini.

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

Tjaša Kotnik