Rdečeklešča steklena kozica spada med večje akvarijske kozice. Zaradi njene velikosti jo imamo lahko tudi z večjimi ribami, a le v primeru, ko ima dovolj prostora, da se skrije.

RDEČEKLEŠČA STEKLENA KOZICA (Macrobrachium assamensis)

 

Rdečeklešča steklena kozica (Macrobrachium assamensis) spada v rod Macrobrachium, ki ga po slovensko imenujemo steklene kozice. Za njih je značilno, da imajo povečane klešče, ki so pri nekaterih vrstah večje od telesa. Pri M. assamensis so nekoliko krajše ter pri samcih rdeče obarvane. Telo zraste do 8 cm, barva kozice pa se spreminja glede na starost in velikost. Odrasle živali v naravnem okolju postanejo skoraj črne, v akvariju pa ohranijo temno rjavo barvo.

 

Avtohtone so v vseh sladkih vodah Šrilanke, raje imajo trdo vodo z nekoliko višjo karbonatno trdoto, se pa brez težav prilagodijo tudi nekoliko mehkejši vodi. V primeru, da jih gojimo v mehkejši vodi, potrebujejo več časa, da se hitin po levitvi otrdi. So vsejede kozice, ki pa se bolj nagibajo k mesojedi prehrani, zato je v obrok nujno potrebno vključiti tudi ribje meso.

 

V naravi so spretni lovci na majhne ter slabotne živali. Spolna zrelost dosežejo pri petih ali šestih mesecih, kar pomeni, da zelo pozno spolno dozorijo. Prav zato pa se ponašajo z dolgo življenjsko dobo, ki je lahko tudi do 10 let. Tekom odraščanja spreminjajo barve od prozorne, sive do rjavo rdeče. Samci dobijo rjave klešče, ko dosežejo spolno zrelost. V naravi se razmnožuje sezonsko, parjenje pa je povezano z deževno dobo.

Karakteristika roda Macrobrachium so dolge klešče, pri M. assamensis so nekoliko krajše kot pri drugih vrstah.

V domovini so odrasle kozice priljubljena delikatesa, ki dosežejo okoli 5€ na kilogram. V akvaristiki so hitro postale priljubljene zaradi svoje velikosti, saj jih lahko imamo tudi v akvariju z večjimi ribami. Pazimo le, da jih bodo pustile pri miru. Načeloma se znajo dobro branit pred napadalci, težava pa nastopi v fazi levitve, saj so takrat zelo ranljive in ribe brez težav pokončajo. Zato jih ne priporočam v družbi ostrižnikov ali drugih plenilskih rib. Primerne so za akvarije v katerih gojimo labirintovce ter večje miroljubne karacinide.

 

So idealna izbira za ljudi, ki želijo svoj skupinski akvarij popestriti z nevretenčarji. V skupinskem akvariju raki običajno naredijo preveč škode na rastlinah in podlagi, majhne kozice pa hitro postanejo kosilo. Steklene kozice zaradi svoje velikosti niso v nevarnosti, rastline pa jih ne zanimajo.

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

Tjaša Kotnik