Krasen okrasni polž, ki bo popestril vsak akvarij ima le eno slabo lastnost in ta je, da se ne hrani z algami.

PIANO POLŽ (Taia Naticoides)

 

Piano polž (Taia Naticoides) spada med živorodne polže, njegov najbližji sorodnik pa je živorodna kalužnica (Viviparus sp.). Je zelo miroljuben polž, ki ne bo uničeval rastlin, njegova slaba lastnolost pa je ta, da se nerad prehranjuje z algami. V naravi se hrani s sluzjo in bakterijskim prerastom v akvariju pa pridno in vztrajno išče vse kar je užitno. To vedenje je včasih napačno interpretirano kot iskanje in žretje alg. V akvariju mu moramo ponuditi ribjo hrano v obliki tablet ali želeja. Občasno se bo zadovoljil tudi s poparjeno zelenjavo, zeo vesel pa bo, če mu bomo ponudili les, ki so ga obrasle bakterije (bela sluz).

 

Njegova karakteristika je zelo lepa koničasta hišica, ki je okrašena s črtastim vzorcem. V naravi je vrsta endemična in jo najdemo le v jezeru Inle (Burma). Potrebuje zelo čisto in kakovostno vodo, saj je zelo občutljiv na dušikove spojine, baker in klor. Prav zaradi teh lastnosti je zelo priljubljen med gojitelji kozic, saj običajno spremembe v vodi zazna še preden poginejo mlade kozice.

 

Ustreza mu temperatura vode od 15 do 28°C. Raje ima trdo in alkalno vodo, saj v mehki vodi hišica hitro izgubi trdoto ter barve. Je enospolnik, samica koti žive mladiče, ki so veliki od 2 do 4 mm, običajno jih je okoli 20 na leto. Posebnost pri tej vrsti je, da samica koti mladiče različnih velikosti. Samca z lahkoto spoznamo po penisu na desni strani. Običajno so v prodaji črtasti osebki, v naravi pa najdemo tudi črne ter rjave živali. Zaradi posebne oblike ter mirne narave je ta polž primeren za večino skupinskih akvarijev.

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

Tjaša Kotnik