BRANJE ZA ZAČETNIKA

Se spomnite vaših prvih korakov, prvega teka ali prve vožnje s kolesom. Poskusili ste nekaj, kar ne znate, toda videli ste ostale, ki to počnejo z lahkoto, poskusili ste in padli. Poskusili ste ponovno in padli, to ste počeli tako dolgo, dokler niste bili stabilni. Pri tem so vam pomagali starši… In kako je bilo, ko ste se prvič vpisali v šolo vožnje?

Ljudje imamo srečo, da nam ob osvajanju novih znanj pomagajo mentorji, učitelji ali knjige. Pogoj je le, da jih poslušamo ter upoštevamo njihove nasvete. Nihče se ni rodil pameten, vsi smo se rodili neumni, izbiramo pa lahko ali bomo po svetu tavali z znanjem ali brez. Največja prepreka pri osvajanju novega znanja je egoizem in misel, da vemo vse.

Akvarista začetnika čaka veliko branja, predvsem je pomembno, da najde prave informacije. Knjige in revije so dober začetek, kasneje lahko pomoč išče tudi na blogih ter Facebook skupinah. Začetnikom odsvetujem, da informacije iščejo v trgovinah.

Akvaristika je čudovit hobi, ki zahteva precej znanja, dela, financ in časa, za njo naj se odločijo le ljudje, ki so pripravljeni razumeti ter sprejeti potrebe živih bitij. Tisti, ki iščejo le dekoracijo za stanovanje, naj se akvaristiki raje izognejo in posežejo po ambientni osvetlitvi ali hologramu. Ribe so živa bitja, in imajo nam podobne senzorje za bolečino, strah in stres, kar pomeni, da okolje zaznavajo zelo podobno kot mi. Ob dolgoročnem stresu se jim v telo sproščajo enaki stresni hormoni, ki privedejo do zamaščenih jeter ter kapi, to jim močno skrajša življenjsko dobo, nam pa pogin rib predstavlja vse prej kot veselje. Da se izognemo pojavu stresa moramo poskrbeti za optimalno okolje v katerem ribe živijo, to pa lahko dosežemo le z optimalnim akvarijem.

Vsak akvarist si želi optimalni akvarij. Žal pa je vizija ljudi o tem včasih drugačna od vizije rib. Glede nato, da smo v hišo sprejeli žival, je naša dolžnost, da se mi prilagodimo njim in ne one nam.

KAJ JE OPTIMALNI AKVARIJ

Najbrž bo vsak akvarist rekel, da je to njegov akvarij, brez da bi o tem vprašal ribe. Glede na to, da so ribe živa bitja, bi bilo pošteno, da vprašamo njih. One bi nam odgovorile, da je optimalni akvarij tisti v katerem se počutijo kot doma. Dober akvarist pozna okoli 300 vrst rib, vsaka od njih ima svoje specifične potrebe, kar pomeni, da bi vsaka od njih imela drugačno mnenje o tem, kaj je optimalni akvarij. Kaj torej je optimalni akvarij? Odgovor je preprost:

 

1. VRSTI PRIMERNA VODA Ko se podamo na akvaristično pot, najprej spoznamo kemijo vode. Hitro ugotovimo, da je voda lahko trda ali mehka. Izraz se ne nanaša na led in tekočo vodo, ampak na minerale, ki so raztopljeni v njej. Načeloma trda voda vsebuje več mineralov, mehka pa je podobna destilirani vodi in ne vsebuje skoraj nič soli. Ribe zato ločimo v dve osnovni skupini, tiste, ki živijo v trdi vodi in tiste, ki živijo v mehki vodi. Zelo pomembno je, da teh rib ne mešamo med sabo. Vsaka ribja vrsta ima v opisu napisane potrebe po vodi, prav je, da te potrebe upoštevamo.

 

2. VRSTI PRIMERNA DEKORACIJA Različne ribe potrebujejo različno dekoracijo. Izbiramo le med naravnimi materiali, plastike se načeloma izogibamo. Neprimeren je plastični kič v obliki vesoljskih ladij, skrinj, bleščeči stekleni kamni in podobna šara. Strmimo k temu, da je akvarij čimbolj podoben naravnemu biotopu vrste, ki jo želimo imeti. Tukaj bomo morali veliko časa vložiti v raziskave, nekatere vrste ne marajo rastlin, druge potrebujejo veliko kamenja, na srečo vse potrebe o ureditvi akvarija najdemo v opisih posameznih vrst.

 

3. VRSTI PRIMERNA OBLIKA TER VOLUMEN POSODE Izkušeni akvaristi popolnemu začetniku vedno svetujemo, da izbere čim večji akvarij, saj je njegovo vzdrževanje veliko lažje. Najbolje se obnesejo nizki in široki akvariji. Izogibamo se visokih ter ozkih akvarijev, razen v primeru, da je nenavadna oblika navedena kot specifična zahteva vrste v opisu organizma. Vedno moramo biti pozorni na odraslo velikost živali, in pazit, da ne kupimo organizma, ki je prevelik za naš akvarij.

 

4. VRSTI PRIMERNA PREHRANA V osnovi ribe ločimo na rastlinojede, vsejede ter mesojede. Znotraj teh skupin poznamo limnovore, insektovore, piskovore, fruktovore in ostale. Prehrana ribe je vedno opisana v opisih vrst. Paziti moramo le, da med sabo ne mešamo mesojedih ter rastlinojedih živali. Izbira primerne prehrane vpliva na zdravje živali in njihovo življenjsko dobo.

 

5. VRSTI PRIMERNA DRUŽBA V točkah od 1 do 4 so opisane osnovne potrebe rib, na podlagi tega jim izberemo primerne sostanovalce. Pri tem upoštevamo, da nekatere vrste bolje uspevajo, če jih gojimo v vrstnem akvariju.

 

6. VRSTI PRIMERNA SVETLOBA Ribe izhajajo iz različnih območij, nekatere imajo rade veliko svetlobe, druge se raje zadržujejo v temi. Svetlobo prilagodimo njihovim potrebam

 

7. VRSTI PRIMERNA IZBIRA RASTLIN Načeloma se ribe zelo rade zadržujejo med rastlinami, toda obstajajo živali, ki rastlinja ne marajo, ali pa ga v njihovem biotopu sploh ne najdemo. Rastline, so pomemben del ekosistema, pomembno je, da so to prave, žive rastline in ne plastični ponaredki. Vsekakor se začetnikom svetuje, da svoje akvarije gosto zasadijo z nezahtevnimi hitro rastočimi rastlinami. Razen v primeru, če so se odločili za ribe, ki izhajajo iz habitatov brez rastlin.

 

8. BIOLOŠKO STABILEN FILTER To je srce vsakega akvarija. Priporoča se, da volumen filtra zajema vsaj 10% volumna akvarija. Začetnikom svetujemo, da investirajo v zmogljiv, dovolj velik filter s kakovostnim biološkim materialom. Le tako bo oskrba akvarija lažja. Pred naselitvijo rib se mora v filtru vzpostaviti biološko ravnovesje, ki je povezano s krogotokom dušika. 

Optimalen akvarij je tisti akvarij, v katerem se ribe počutijo kot v svojem naravnem okolju.

STVARI NA KATERE MORA BITI POZOREN NOVINEC OZIROMA ZAČETNIK

 

1. RIBE SE LAHKO NASELIJO LE V BIOLOŠKO STABILEN AKVARIJ

Biološka stabilnost v akvariju se običajno pojavi 14 dni po tistem, ko akvarij postavimo in v njem zaženemo filter. 14 dni je povprečna ocena, ta čas je lahko krajši ali daljši. Skrajšamo ga s pomočjo različnih metod, kot je dodajanje bakterij, aktivnega biološkega materiala ali aktivnega mulja. Ne glede na to ali biološko ravnovesje vzpostavljamo na hitro ali počasi, pa moramo opazovati obnašanje dušikovega cikla. To opazujemo s testi za vodo, ki merijo prisotnost NH3/NH4, NO2 in NO3. Biološko ravnovesje je vzpostavljeno takrat, ko vse vrednosti najprej narastejo, nato pa se spustijo na 0 mg/l. Več o tem si lahko preberete v članku:

ZAGON AKVARIJA, https://www.alfa-in-betta.com/447884999

DUŠIKOV CIKEL, https://www.alfa-in-betta.com/442599117

 

2. AKVARIJ UREDIMO POTREBAM VRSTE

Začetniki pogosto naredijo napako, ko ribe izbirajo glede na njihov videz. Pri izbiri rib za akvarij moramo imeti v mislih, da ne kupujemo plastičnih figuric za v vitrino, ampak kupujemo živa bitja, ki imajo svoje specifične potrebe ter lastnosti. Ribe moramo izbrati premišljeno in preudarno. Pri tem se držimo načela, da imamo v akvariju maksimalno tri vrste. Bolje je kupiti 10 enakih rib, kot 10 različnih.

 

3. RIBE IMAJO PREDNOST PRED ESTETIKO

Lepota je relativen pojem, kar je nekomu všeč, ni nujno, da bo všeč tudi drugemu. Kljub temu se v akvariju držimo pravila, da vsaka dekoracija ni primerna in ne sodi v akvarij. Od začetnikov pogosto slišimo »meni je tako všeč«… Ta stavek je dvorezni meč, meni recimo so všeč zatemnjene šipe na avtomobilu, toda žal je na naših cestah dovoljen le določen procent zatemnitve, zato se morem prilagodit zakonu. Tudi začetniki se morajo prilagoditi »zakonom«, ki jih piše narava in ribe.

 

4. IZBIRAMO ZDRAVE ŽIVALI, KI NISO BILE PRETIRANO PODVRŽENE SELEKCIJI IN MUTACIJAM

Pretirana selekcija živali je hiba modernega sveta, včasih so mutacije tako izrazite, da posegajo v zdravje ter naravno obnašanje organizma. Pravi akvaristi strmimo k temu, da izbiramo čimbolj naravne oblike rib.

 

5. PRED NAKUPOM RIB SE VEDNO POZANIMAMO O NJIHOVIH POTREBAH

Ko stopimo v trgovino, kjer prodajajo akvarijske ribe imejmo v mislih, da vsaka žival zahteva svoje pogoje. Če jih ne poznamo, jih preverimo na listu, ki je običajno nalepljen pod akvarijem. Če tega lista ni, potem trgovca vprašamo po latinskem imenu vrste in njihove potrebe hitro preverimo na spletu.

 

6. INFORMACIJE IŠČITE OD ZANESLJIVIH VIROV

Mnogo izkušenih akvaristov bo reklo, da ne iščite informacije pri trgovcih. To drži le delno, saj obstajajo tudi trgovci, ki so akvaristiki predani z dušo in telesom. Kljub temu so najboljši vir preverjene spletne strani in nekatere skupine na Facebooku. Zelo dobro je, če si začetnik poišče mentorja, to naj bo oseba, ki se spozna na akvaristiko in se v tej smeri redno izobražuje.

 

7. NE SKOPARITE PRI NAKUPU AKVARIJSKE POSODE, FILTRA IN LUČI

Akvarijska posoda vam bo služila več let, zato je zelo pomembno, da je lepljena kakovostno, saj bo le tako zdržala pritisk vode. Izberemo čim večjo posodo, največjo, ki si jo lahko privoščimo. K tej posodi priskrbimo zmogljiv in dovolj velik filter, ki je napolnjen s kakovostnim biološkim materialom. Nad akvarij namestimo kakovostno luč, ki bo poskrbela za optimalno svetlobo. Bolje je, da v startu investiramo nekoliko več, saj se potem stroški, ki nastajajo sproti bistveno zmanjšajo. Akvarijski kompleti vsebujejo le osnovno opremo, ki jo moramo nadgraditi, zato je včasih bolj optimalna rešitev, da kupimo samo stekleno posodo.

 

8. SPREJMITE KRITIKE IN GRAJE IZKUŠENIH AKVARISTOV

Vse v življenju poteka po pravilih, postavljanje akvarija in skrb za organizme ni nobena izjema. Ali si predstavljate, kako bi izgledal svet v katerem bi vsak po svoji presoji naredil izpit za avto? Kar spomnite se, kolikokrat vam je učitelj povedal, kaj ste naredili narobe. Tudi v akvaristiki je enako, zato kritik in graj ne smete jemati negativno, poskusite jih popraviti.

 

9. BODITE PRIPRAVLJENI, DA BOTE SVOJ PROSTI ČAS POSVETILI BRANJU TER RAZISKOVANJU

Akvarista začetnika čaka veliko branja, predvsem se mora spoznati z biologijo rib, ekosistemov ter s kemijo vode. Vse to so znanja, ki jih lahko pridobi od drugih izkušenih akvaristov, ali pa v literaturi.

 

10. AKVARISTIKA NI HOBI ZA EGOISTE IN LJUDI, KI NISO PRIPRAVLJENI SPREJETI NASVETOV ALI KRITIKE

Nihče ni prišel pameten na svet, znanja in spoznanja pa se konstantno spreminjajo. Trendi akvaristike so se v obdobju 200 let močno spremenili. Naša dolžnost je, da stopimo v korak s časom.

Moja žival je moja odgovornost. Vsak skrbnik živali je dolžen zadostit njene potrebe. Pri ribah smo dolžni priskrbeti njim primeren prostor z vodo, prehrano in primernim okoljem, ki ga potrebujejo. Vir: https://lh3.googleusercontent.com/proxy/N9a47dq_ZG8gnaI74OwTZVxtr0TYOhArAD0L_cf8pz3Jsdzuga8XOv-BfAmt8t_lG0TO2xG5TQ6Oll9gsVSLpVQhmbz4wGaqvDLQ-E6sEC19wxBblFkrGA

PREDVSEM PA NE POZABITE, DA SO ŽIVALI, KI JIH IMAMO DOMA NAŠA ODGOVORNOST IN NAŠA SKRB.

Po zakonu o zaščiti živali, smo dolžni za njih poskrbeti v skladu z njihovimi potrebami. Živalim moramo omogočiti dobro počutje in možnost, da izvajajo vrsti specifična obnašanja. To pomeni, da jim moramo zagotoviti primeren prostor, prehrano in oskrbo. Ker ima vsaka vrsta ribe svoje specifične potrebe, je ta odgovornost na nas. Kot bodoči lastniki eksotične živali se moramo pozanimati o njihovih potrebah za gojenje. Informacije ne iščemo pri prodajalcih, ampak na preverjenih spletnih mestih in izkušenih akvaristih.

 

Če se z vsem prebranim strinjate, potem ste iz pravega testa, da postanete akvarist. Dobrodošli v svetu akvaristike.

Za nadaljevanje vam v branje priporočam članke:

VRSTE AKVARIJEV, https://www.alfa-in-betta.com/448009501

POSTAVITEV AKVARIJA, https://www.alfa-in-betta.com/448889459

ZAGON AKVARIJA, https://www.alfa-in-betta.com/447884999

OGLJIKOV CIKEL, https://www.alfa-in-betta.com/447526111

DUŠIKOV CIKEL,  https://www.alfa-in-betta.com/442599117

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

Tjaša Kotnik