Hokejistka (Thayeria boehlkei) spada med karacinide, je zelo živahna riba, ki živi v jati, ki šteje vsaj 10 osebkov. Primerna je za začetnike in malo večje akvarije. Slovensko ime je dobila po značilnem vzorcu, ki spominja na palico za hokej. Njeno znanstveno ime, pa je dosti bolj veličastno.

Hokejistka (Thayeria boehlkei)

Spada med karacinide, slovensko ime je dobila po črni lisi, ki spominja na palico za hokej. Vrsta je rodovno ime »Thayeria« dobila po poslovnežu Nathaniel Thayer, Jr. (1808–1883), ki je sponzoriral več Švicarskih raziskovalnih odprav, v Amazonko. Vse so poznane pod imenom Thayer Expedition.

Odprave so imele velik vpliv na raziskovanje Amazonske favne, zato so po Thayerju poimenovali različne ribje družine ter vrste.

Vrstno ime »boehlkei« pa je dobila po slavnem ihtiologu James E. Böhlke iz Academy of Natural Sciences, Filadelfija, ki je zaslužen za opis ter klasifikacijo preko 300 vrst.

 

V naravi jo najdemo v zgornjih pritokih rek na območjih Peruja, Rio Araguaia in Braziije. Naseljuje zelo različne habitate, najdemo jo v gosto zaraščenih lagunah in tudi v hitro tekočih potočkih, brez vegetacije.

 

Tolerirajo temperaturo od 22 do 28°C. Potrebuje vodo s pH vrednostjo od 5.5 do 7. Nekateri viri navajajo, da tolerira tudi pH vrednost 8, a tukaj gre najbrž za komercialno gojene ribe, saj divjaki le redko pridejo iz vod, ki presegajo pH vrednost 6.

Ne prenese kalcija v vodi, zato moramo paziti, da so KH vrednosti pod 3, skupna trdota pa je lahko veliko višja in lahko preseže tudi vrednosti čez 20 dGH.

 

Zraste do 4 cm, samice so malo večje in bolj čokate od samcev, razmnoževanje v akvariju je mogoče. Drst spodbudi hranjenje s kakovostno živo ali zamrznjeno hrano z dodatki vitaminov in probiotikov. Ikre odlagajo v mah ali v podobne materiale, če želimo mladice obdržati, moramo drst spodbuditi v drstnem akvariju, staršem moramo preprečiti, da pridejo do iker in jih odstraniti takoj, ko se drst zaključi. Ikre in mladice so neobčutljive za kemijo vode, ne marajo pa svetlobe, zato akvarij čimbolj zatemnimo, mladice nato postopno navadimo na svetlobo po treh tednih. V prvih fazah razvoja jih hranimo z infuzorji, kot so parameciji, kotačniki in evglene. Potem jih nekaj časa krmimo z mikro črvi in šele nato z naupiji artemije.

 

Minimalna velikost akvarija za gojenje te vrste je 200 litrov, saj zelo rade plavajo v velikih jatah, ki štejejo vsaj 10 osebkov. Potrebuje močno biološko filtracijo s srednje močnim pretokom. Najbolje se počutijo v gosto zaraščenih akvarijih.

 

Je odlična riba za skupinske in okrasne akvarije. Družbo jim lahko delajo večje kozice, manjši raki, oklepni somiči, somi oklepničarji, druge vrste karacinidov iz rodu Hemigrammus in Hyphessobrycon. Pogojno jih lahko kombiniramo tudi z manjšimi južnoameriškimi ostrižniki ter afriškimi plaščaricami iz rodu Pelvicachromis.

Hokejistka se rada druži v jate, zato ji moramo to omogočiti tudi v akvariju. V majhnih jatah in v majhnih akvarijih se pojavi agresija, zato jo naselimo v akvarije, ki imajo volumen nad 200 litrov, jata pa naj šteje minimalno 10 osebkov.

Rod Thayeria trenutno šteje tri vrste, vse se v trgovini običajno prodajajo pod T. boehlkei.

 

*Thayeria obliqua je največja, zraste do 8 cm, za njo je značilna izrazita srebrna barva, v odrasli dobi pa se lahko spremeni v rumeno.

*Thayeria ifati zraste do 4 cm, vzdolžna črta pa običajno ne sega preko repne plavuti, zato nima tako izrazitega vzorca hokejske palice.

 

 

Je riba, ki je primerna za popolnega začetnika in dopušča tudi nekatere začetniške napake, potrebuje le dovolj velik akvarij in stabilen biološko vzpostavljen filter. Za dekoracijo lahko uporabimo različne veje, listje, korenine in kamenje. Glede hrane ni izbirčna, vsekakor pa nam bo zelo hvaležna, če ji bomo privoščili kakovostno hrano za ribe, zamrznjeno, liofolizirano ali živo hrano.

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

Tjaša Kotnik