Mali svitek je zelo majhen polž iz družine svitkov, ki ga uvrščamo v samostojen rod Gyraulus, ki trenutno šteje okoli 20 vrst. Gyraulus parvus v akvarije običajno zaide preko akvarijskih rastlin in spada med najpogostejše slepe potnike, ki jih prenašamo z rastlinami.

Mali svitek (Gyraulus parvus)

 

Mali svitek je zelo majhen polž iz družine svitkov, ki ga uvrščamo v samostojen rod Gyraulus, ki trenutno šteje okoli 20 vrst. Gyraulus parvus v akvarije običajno zaide preko akvarijskih rastlin in spada med najpogostejše slepe potnike, ki jih prenašamo z rastlinami. Nekateri akvaristi to vrsto zamenjujejo z njegovim večjim sorodnikom navadnim ali roženim svitkom (Planorbarius sp.), čeprav je razlika v velikosti in obliki hišice več kot očitna.

 

Bočno sploščena hišica je rjava, črna ali rdeča in je narejena iz zelo tanke prosojne apnenčaste lupine. Noga je običajno iste barve kot hišica. Če polža dobro pogledamo pod povečevalnim steklom ali mikroskopom, lahko opazujemo njegovo anatomijo ter delovanje notranjih organov. Največji predstavnik rodu Gyraulus meri le 1 cm, v akvarijih pa se pogosto srečujemo z vrsto Gyraulus parvus, ki le redko doseže velikost 5 mm.

Zaradi majhnosti ga opazimo šele takrat, ko se že razmnoži, načeloma je zelo koristen polž, ki pridno in vztrajno čisti alge ter bakterijski prerast iz različnih površin, pri tem pa ne poškoduje rastlin. Kljub temu ga običajno smatramo kot nezaželenega, saj zaradi izredno majhne velikosti pogosto zaide v rotorje filtrov, kjer povzroča težave. Koristen je lahko v akvarijih, kjer vodo filtriramo z bolj preprostimi metodami filtracije, saj je načeloma zelo koristen polž. Namerno ga naselimo v drstne akvarije, saj bo z veseljem požrl plesnive ikre, zdrave pa bo pustil pri miru.

 

V naravnih okoljih je vrsta pokazatelj kakovosti vode, kar lahko opazimo tudi v akvariju. V primeru, da se zadržujejo pri površini, to jasno nakazuje na pomanjkanje kisika v vodi, ki je lahko posledica organske preobremenjenosti akvarija. Hitrost razmnoževanja je odvisna od temperature in količine hrane, ki jo imajo na voljo. Zato njihovo populacijo lahko nadziramo brez uporabe pasti in kemije. Požejedi polži in ribe se zanj ne zmenijo, saj je premajhen, akvaristi si pri zatiranju pomagajo tudi tako, da polže, ki jih opazijo na sprednji šipi zdrobijo s prsti. Ribe se takšne malice ne branijo.

Malega svitka spoznamo po bočno sploščeni prosojni hišici, hišico vleče za sabo in je ne nosi pokončno, kot to počnejo njegovi sorodniki svitki.

Mali svitek je endemičen v Severni Ameriki in na Karibih od koder se je razširil po vsem svetu, kjer velja za tujerodno vrsto. Najdemo ga tudi v Sloveniji. Naseljuje različna vodna okolja, kjer se hrani s prerastom alg in bakterij.

Tolerira zelo nizke temperature, za kakovost vode pa mu je prav vseeno, saj lahko diha tudi atmosferski zrak.

V akvarijih z dobro kakovostjo vode se bodo polži večino časa zadrževali po pesku, rastlinah, koreninah in kamenju. Ob pomanjkanju kisika ali visokih koncentracijah dušikovih spojin se bodo zadrževali na steklu, tik pod gladino vode.

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

Tjaša Kotnik