Modri rdečeškarjevec (Cherax quadricarinatus)

Krasen modri rak pripada družini košarjev (Parastacidae), njegova domovina je Avstralija, razširjen pa je po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Ta tujerodna vrsta je bila pri nas prvič opažena leta 2009. V mrtvico pa so prišli preko ribogojnice, ki jih je gojila za prehrano ljudi. 

 

Med akvaristi je poznan kot okrasni rak. V resnici pa večina gojenih živali pristane na krožniku, saj imajo zelo kakovostno meso. Doseže velikost do 35 cm, nekateri primerki pa v idealnih pogojih zrastejo do zavidljivih 40 cm. Zato je pomembno, da mu omogočimo dovolj prostora. Minimalna velikost akvarija naj bo 250 litrov. Ustrezajo mu temperature od 23 do 31°C, najbolje pa se počuti pri temperaturi 27°C, pH vrednosti 7 ter karbonatni trdoti 16. Prenese zelo močna odstopanja parametrov, krajše obdobje pa lahko preživi tudi pri temperaturah pod 18°C. Je zelo prilagodljiva ter trdoživa vrsta, zato se bo dobro držal tudi pri ostalih parametrih. Zaradi sposobnosti prilagajanja je po svetu poznan kot invazivna vrsta, v Sloveniji pa ga omejujejo nizke temperature, zato ima status tujerodne vrste. Toda glede na to, da so temperature pozimi vedno višje, lahko hitro dobi status invazivke.

Rak, ki se ga naveličamo, ne sodi v naravo, zato je pomembno, da se pred nakupom dobro informiramo.

 

Je vsejed in odličen lovec. V naravi spretno lovi polže, školjke ter ribe, zato moramo na njegov lovski nagon računati tudi v ujetništvu. Brez težav upleni ribe, ki so velike toliko, kot je razpon njegovih klešč! Zaradi te lastnosti je zelo slaba kombinacija z dragimi, redkimi ali počasnimi ribami. Da malo omilimo njegov lovski nagon, mu ponudimo vse vrste sadja in zelenjave. Ribje meso, kozice, nori alge ter tablete za talne ribe. Pazimo, da je dobro nahranjen, saj bo v nasprotnem primeru jedel tudi akvarijske rastline.

Rad koplje in rije po pesku, zato ni primeren za akvarije z zahtevnimi rastlinami v katerih imamo rastlinsko podlago. Najraje svoj bivalni prostor »preureja« ponoči, zato se pogosto zgodi, da nas zjutraj preseneti z novim »aquascapom«. Akvarij mora bit dobro pokrit, saj bo v nasprotnem primeru pobegnil. Na kopnem lahko preživi več dni, pod pogojem, da ima vlažne škrge.

Raka, ki je bil dalj časa na sujem v vodo vrnemo s trebuhom navzgor!

 

Za vrsto je značilen izrazit sponi dimorfizem. Samca in samico z lahkoto ločimo, saj pri prodajni velikosti samci začnejo dobivati modro barvo, ki z leti postaja še intenzivnejša. Na notranji strani klešč imajo goste in kratke dlačice, na zunanjem delu pa sta dve rdeči lisi po katerih je vrsta dobila ime. Samice so monotone rjave, črne ali sive barve brez dlačic ter lis na kleščah.

Med parjenjem samica leži na hrbtu, samec pa jo drži za klešče, položaj je podoben misijonarskemu. Samica jajčeca nosi pod repom, dokler mladi rakci niso dovolj veliki, da jo zapustijo. Parjenje v akvariju je zelo redko, saj so samice zelo težko dostopne.

 

Je zelo zanimiv prebivalec akvarija, ki vas ne bo pustil ravnodušnih, vsekakor pa je o njegovem nakupu potrebno dobro premisliti. Pri tem imejte v mislih, da zraste precej velik, kar pomeni, da potrebuje ustrezno velik akvarij. Je zelo slaba izbira v rastlinskih akvarijih, prav tako pa se ne obnese dobro v akvarijih s počasnimi ribami.

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

Tjaša Kotnik