Melanija (Melanoides tuberculata)

 

Melanija je eden iz med najpogostejših akvarijskih polžev, spoznamo ga po koničasti hišici, ki po obliki močno spominja na morskega polžka. Velikost in barva hiške močno variira in je odvisna od prehrane polža ter od lokacije. Melanoides tuberculata je v bistvu kompleks več vrst, ki se med sabo razlikujejo po lokaciji. Najsvetlejše hiške imajo polži, ki izhajajo iz kanala Ta-nai Canal. Najtemnejše pa tisti iz močvirja Silpakorn.

V akvarij jih pogosto vnesemo preko akvarijskih rastlin. Za razliko od ostalih polžev, melanije niso tako nadležne, saj jih opazimo le ponoči, čez dan pa so zakopane v pesek. Ritje po podlagi pozitivno vpliva na rast rastlin in preprečuje, da bi se pod peskom nabirali strupeni plini. Prav zato je polž nujen v rastlinskih akvarijih z mivko ali drobnim peskom. Hranijo se z ostanki hrane ter algami. Kar se tiče odstranjevanja nezaželenih alg, so po uspešnosti enako dobri kot neritine. V paludarijih ter ostalih odprtih sistemih jih bomo pogosto opazili, kako se pasejo izven vode. Zaradi poklopca imajo sposobnost, da na suhem zdržijo več mesecev. Izhajajo iz Jugovzhodne Azije, kot tujerodna ali invazivna vrsta pa se pojavljajo v vseh toplejših predelih sveta. Glede parametrov vode niso občutljivi, malo jih ovirajo nižje temperature, toda to se kaže le v počasnejši rasti in razmnoževanju.

Melanije so odlične pri zatiranju alg, po steklu puščajo zelo zanimive cik-cak vzorce, aktivne so predvsem ponoči, zato niso tako moteče v primerjavi z ostalimi polži.

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

Tjaša Kotnik