NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE ZAČETNIKOV

Začetniki v vseh hobijih pogosto delajo napake, ki so v večini primerov povezane z neznanjem in nerazumevanjem osnov. Nasvete pogosto iščejo na napačnih mestih, predvsem pri prodajalcih, sosedih in drugih nezaupljivih virih. Temu se poskušamo izogniti z dostopnimi informacijami ter literaturo, ki akvarista začetnika usmeri na pravo pot. Zelo pomembno je, da se pri nakupu akvarija ne prenaglimo, konec koncev ne kupujemo kilogram kruha, ampak živo bitje, za katerega bomo mogli ustrezno poskrbeti. Z drugimi besedami, preden se odpravimo v trgovino, nas čaka kar nekaj domače naloge in literature, ki jo bomo morali prebrati. Da se boste lažje izognili začetniškim napakam, sem za vas izbrala deset najpogostejših »kiksov«, ki jih delajo novopečeni akvaristi.

 

1. PREMAJHEN AKVARIJ

Najpogostejša začetniška napaka je nakup premajhnega akvarija. Večina jih namreč misli, da bodo z manjšim akvarijem imeli manj dela ter stroškov. V resnici pa je učinek ravno obraten, saj manjši akvarij zahteva več časa, znanja in dela. Tudi organizmi, ki so primerni za posode s takšnimi volumni so bolj zahtevni in dražji. Poleg tega pa smo pri majhnih posodah zelo omejeni z izbiro organizmov. Akvariji pod 10 litrov so primerni le za rastline in polže. V posodah s prostornino od 10 do 20 litrov lahko gojimo kozice, zelo malo ribjih vrst pa je primernih za akvarije od 30 do 50 litrov. Vsi navedeni organizmi imajo specifične potrebe, bolj kot so zahtevni in redki, višja je tudi njihova cena. Prav zato se začetnikom priporoča, da kupijo akvarij, ki ima prostornino vsaj 100 litrov. Večji akvarij pomeni višje začetne stroške, toda mesečna in letna oskrba sta neprimerljivo manjši v primerjavi z vzdrževanjem manjšega akvarija. Poleg tega je izbor organizmov, ki so primerni za ta volumen veliko bolj obširen, zato brez težav na njem najdemo zelo atraktivne živali, ki so primerne za začetnike.

Majhne akvarije je zelo težko vzdrževati, zato jih priporočamo le izkušenim akvaristom, nikakor pa niso primerni za začetnike. Akvarij na fotografiji ima 20 litrov.

2. NEPRIMERNA OPREMA

Na terenu se pogosto srečujem z akvariji, ki nimajo ustrezne filtracije, osvetlitve, ogrevanja in prezračevanja. Filtri so pogosto premajhni s premalo biološkega filtrirnega materiala, sijalke pa ne podpirajo rast rastlin. Ogrevanje pogosto ni potrebno, saj večini organizmov ustreza sobna temperatura, prezračevanje z zračno črpalko pa včasih lahko sistemu naredi več škode kot koristi. Razlog za napačno izbiro opreme se pogosto skriva v nakupu akvarijskih kompletov, ki so znani potem, da pokrivajo minimalne potrebe. Pomembno je, da se že pri nakupu zavedamo, da bo vso opremo potrebno nadgraditi. Majhne notranje filtre najlažje nadgradimo tako, da jih spremenimo notranje hamburg filtre. Seveda pri tem izgubimo nekaj plavalne površine, pridobimo pa ogromno površino, ki je namenjena biološki filtraciji. Več o filtraciji, filtrih ter o filtrirnih materialih si lahko preberete tukaj: https://www.alfa-in-betta.com/449238048

3. NEPRIMERNA DEKORACIJA

Tretja najpogostejša napaka začetnikov je izbira neprimerne dekoracije. Sem prištevamo različne vrste plastičnega kiča, kot so ladje, potapljači, skrinje z zakadi, plastične rastline in podobno. Poleg plastike pa se pod neprimerno dekoracijo štejejo tudi morski polži, školjke in nenaravne barve peska. Tudi pregrob ali prevelik pesek in apnenčasto kamenje niso primerni za večino akvarijskih rib. Dekoracija v akvariju je zelo pomembna, saj poleg estetskega videza živalim nudi skrivališča in teritorije. Prav zato je zelo pomembno, da izberemo organizmom primerno dekoracijo, na primer kamenje, korenine in listje. Dekoracijo vedno prilagodimo potrebi organizmov, ki jih nameravamo naseliti v akvarij.

Primer začetniškega akvarija z neprimerno izbiro dekoracije, kot so školjke, moder pesek in plastične figurice.

4. PREMALO RASTLIN

Opažam, da imajo začetniki strah pred rastlinami, saj pogosto posežejo po plastičnih ali zelo počasi rastočih rastlinah. Pomembno je, da izberejo hitrorastoče in trpežne rastline, kot so vodne čaše (Cryptocoryne sp.), trdi rogolist (Ceratophyllum sp.), najas (Egeria najas), vodoljube (Hygrophila sp.) in različne vrste mahov. Strmeti morajo h gosto zaraščenim ureditvam, saj rastline zelo pripomorejo h kakovosti vode in lažjemu vzdrževanju akvarija.

Gosto zaraščen akvarij je lažji za vzdrževanje, poleg tega rastline pomagajo pri ohranjanju kakovosti vode, saj iz nje črpajo hranilne snovi.

5. NEPRAVILNA IZBIRA ORGANIZMOV

Neizkušeni akvaristi ribe pogosto izbirajo po zunanjem videzu, pri tem pa čisto pozabijo na njihove socialne potrebe, fiziologijo, anatomijo ter velikost. Opažam, da imajo začetniki nekakšno nepojasnjeno žejo po tem, da bi v akvarij naselili čim več različnih vrst rib. Ne pozabimo, postavljamo akvarij, kar pomeni, da ne kuhamo ribje čorbe. Večina jih živi v jatah, zato je bolje, da v akvarij naselimo več rib iste vrste, kot pa več različnih vrst. Pri tem vedno pazimo na njihovo odraslo velikost ter volumen akvarija, ki ga potrebujejo. Podatke o potrebah rib boste našli v knjigah ter različnih spletnih straneh, nekaj vrst pa je opisanih tudi tukaj: https://www.alfa-in-betta.com/442562966

Večina rib se rada druži v jate, zato poskrbimo, da kupimo več osebkov iste vrste. Tako bomo lahko opazovali zelo zanimiva obnašanje ter vedenjske vzorce. Na fotografiji so oklepni somiči, ki zelo radi plavajo v majhnih jaticah.

6. PREHITRA NASELITEV AKVARIJA

Čeprav se sliši zelo nedolžno, pa je prav ta napaka kriva za 90% vseh poginov, ki se nam zgodijo v roku dveh let. Vzpostavljanje biološkega ravnovesja v akvariju oziroma postopek »ciklanja«, je proces, ki ga ne smemo preskočiti. Običajno traja tri tedne, lahko pa se zgodi, da se zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ta čas podaljša ali skrajša. Zelo pomembno je, da se vsak akvarist seznani z osnovnimi biokemičnimi procesi, ki potekajo v akvariju. Veliko podatkov o tem boste našli na spodnjih povezavah.

Zagon akvarija: https://www.alfa-in-betta.com/447884999

Ogljikov cikel: https://www.alfa-in-betta.com/447526111

Dušikov cikel: https://www.alfa-in-betta.com/442599117

Sindrom mladega akvarija: https://www.alfa-in-betta.com/449461000

Navidezna utečenost: https://www.alfa-in-betta.com/442601225

Primer iz prakse: https://www.alfa-in-betta.com/442633711

 

7. NEPRAVILNO VZDRŽEVANJE IN NEGA AKVARIJA

Večina začetnikov akvarij čisti tako, da ga popolnoma izprazni, dekoracijo in pesek pa operejo ali prekuhajo. S tem povzročijo, da se biološko ravnotežje v akvariju nikoli ne vzpostavi, to povzroča bolezni in pogine rib ter masivne izbruhe alg. Lastniki takšnih akvarijev hitro izgubijo voljo do hobija, saj v čiščenje vložijo veliko časa in truda, učinek pa ni viden. Akvarij čistimo enkrat na teden, tako, da s cevjo ali zvonom presesamo pesek, pri tem nikoli ne odtočimo več kot 50% vode iz akvarija. Filtre očistimo po potrebi in vedno v vodi, ki smo jo pretočili iz akvarija.

 

8. NAKUP AKVARIJA ZARADI OTROK

Majhni otroci imajo pogosto željo po opazovanju rib, kljub temu morajo starši nakup dobro premisliti, saj otroci najbrž ne bodo skrbeli zanj. Kot ste prebrali do zdaj, nakup in vzdrževanje akvarijskih rib ni mačji kašelj, saj zahteva kar nekaj znanja, dela in časa. Vsekakor pa vas to ne sme odbiti, da bi svojim otrokom kupili akvarij. Vključite jih, da vam pomagajo pri menjavah vode, hranjenju ter jih poučite o delovanju dušikovega cika in koristnih bakterijah. To znanje bodo lahko uporabili tudi v šoli.

Otroci radi opazujejo dogajanje v akvariju, če smo akvarij kupili zaradi njih, je pomemno, da jih vključimo v njegovo oskrbo. Znanje, ki ga pridobijo lahko kasneje uporabijo v šoli.

9. »NASVETI« (NEKATERIH) PRODAJALCEV

V akvarističnem hobiju poznamo dve vrsti prodajalcev, takšne, ki svoj poklic opravljajo vestno in takšne, ki naredijo vse za denar. Razlika med enimi in drugimi je ta, da vas bo vesten prodajalec poskušal odvrniti od nespametnega nakupa in vam namesto tega predlagal alternative. Drugi pa vam bo prodal vse, kar mu bo prišlo pod roke. Oba svoje delo opravljata zakonito, saj imajo trgovske verige svojo politiko, ki je povsem enaka trgovinam z ostalim blagom. Trgovci morajo prodajati, zato, da dosežejo delovne plane istočasno pa morajo obračati robo, po kateri ni povpraševanja. Prav zato je nespametno in neumno, da se krivda vedno vali na njih. Kot potrošniki smo dolžni, da se pred nakupom informiramo, informacije pa iščemo na verodostojnih mestih. Šele takrat, ko se izobrazimo o osnovah, smo pripravljeni za nakupe v trgovini, na podlagi prejetega znanja pa lahko hitro spoznamo dobrega ali slabega prodajalca.

 

10. IGNORANCA IN SPRENEVEDANJE

Spadata med najhujše napake. Razumljivo je, da judje na svet nismo prišli polni znanja, dobili smo ga z branjem knjig in pridobivanjem izkušenj. Zelo pomembno je, da to delimo med ostale, saj tako znanje ne izgine v pozabo. Žal se med akvaristi pogosto dogaja, da novinci niso pripravljeni sprejeti nasvetov ter kritik izkušenih akvaristov, na ta način se bogate izkušnje ter znanje počasi izgubljajo, namesto tega pa prevladata ignoranca in sprenevedanje, ki hobiju delata veliko škodo. Ribe občutijo bolečino, stres in strah podobno, kot ostale živali, zato takšen tip ignorance lahko prištevamo med namerno mučenje živali. Vse bodoče akvariste zato naprošam, da na akvaristiko gledajo skozi oči rib. Akvarij najbrž postavljamo zato, ker imamo radi živali in naravo, zato se potrudimo, da se s postavitvijo ter ureditvijo čimbolj približamo naravnemu okolju.

V branje vam svetujem:

OBVEZNO BRANJE ZA SPODBUDO IN RAZMISLEK: https://www.alfa-in-betta.com/447881649

BRANJE ZA ZAČETNIKA: https://www.alfa-in-betta.com/447885433

ETIKA IN ODGOVORNOST V AKVARISTIKI: https://www.alfa-in-betta.com/442913526

Kar nekaj dni sem razmišljala, kako naj zaključim ta prispevek, dokler se nisem spomnila starega slovenskega pregovora, ki pravi:

»Vsak začetek je težak, zato le z delom in znanjem postal boš res krepak.«

Pomeni, da nič ne pade iz zraka in da se moramo za vsako stvar potruditi, včasih pri tem delamo napake, toda to ni pomembno, pomembno je, kaj smo napravljeni narediti, da napako popravimo.

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

 

Tjaša Kotnik