Leopardji pleko (Pterygoplichthys gibbiceps)

 

Leopardji pleko, poznan tudi kot pikasti oklepničar je velika riba iz družine somov oklepničarjev (Loricariidae). To družino akvaristi in grosisti pogosto prodajajo pod tako imenovanimi L števili. Leopardji oklepničar ima oznako L083 in L165. Števila niso uradna imena, ampak le začasne oznake, dokler žival ne dobi znanstveno ime, kljub temu se pogosto uporabljajo med akvaristi in grosisti. Gibbiceps – a se drži sloves »čistilca«, toda za to nalogo je zelo neprimeren, saj samo s strganjem alg ne dobi dovolj hrane in hranil. Zaradi velikosti in potrebe po hrani, spada med ene iz med najbolj zlorabljenih rib v hobiju, saj pogosto konča v akvarijih, kjer nima dovolj prostora, primerne hrane ter filtracije. Pred nakupom te ribe imejmo v mislih, da zraste do 50 cm, doseže starost okoli 30 let in potrebuje akvarije z volumnom nad 500 L.

Ime Pterygoplichthys gibbiceps je sestavljeno iz starogrških besed, ki bi jih lahko prevedli kot »pahljačasta riba z orožjem in grbo«. Pterygoplichthys je sestavljanka treh besed. »Pterygion« je pomanjševalnica besede »pteryx«, kar pomeni pahljača, krilo ali plavut. Beseda »hoplon« pomeni orožje, beseda »ichthys« pa pomeni riba. Vrstno ime gibbiceps se nanaša na besedo »gibbus« in pomeni grba. To se nanaša na značilno grbo, ki jo ima na glavi. Spoznamo ga po hrbtni plavuti, ki ima več kot 10 mehkih koščic, pri tej vrsti je ta metoda zanesljiva, saj imajo druge podobne živali manj kot 10 plavutnic.

Vrstno ime »gibbiceps« je dobil po značilni grbi na glavi.

Velika hrbtna plavut v obliki jadra je značilna za to vrsto, Pterygoplichthys gibbiceps ima eno trdo in več kot 10 mehkih plavutnic.

V naravi ga najdemo v porečju Amazonke in Rio Orinoco. Glede parametrov je zelo nezahtevna riba, tolerira temperature od 23 do 30°C in pH vrednosti od 6 do 9. Zaradi prilagodljivosti je v nekaterih državah voden kot invazivna ali potencialno invazivna vrsta. Po neuradnih podatkih so ga našli tudi v nekaterih naših potokih. žal ni znano ali gre le za ribiške pravljice, ali pa so tja prišli zaradi nevestnih akvaristov. Vsekakor pa so uradne najdbe potrjene v sosednjih državah, kjer se že dogovarjajo, da bi ribo uvrstili med prepovedane živali.

 

Zelo pomembno je, da živali, ki prerastejo akvarij ne spuščamo v naravo, še bolje pa je, da pred nakupom premislimo in jih ne nabavimo, če zanje nimamo ustreznega prostora!

 

Pterygoplichthys gibbiceps je robustna riba, ki doseže okoli 50 cm, zato potrebuje velike akvarije z močno filtracijo. Svetuje se, da ima akvarij vsaj 500 L. V premajhnih posodah zahirajo in poginejo, preden dosežejo odraslo velikost. Življenjska doba v primerno urejenem okolju je okoli 30 let! Za mnoge akvariste je ta pleko eden iz med najlepših, žal pa zaradi nevednosti pogosto pristane v neprimernih okoljih ali celo v naravi. Zato se pred nakupom te ribe obnašamo odgovorno in je ne kupimo, če zanjo nimamo primernega okolja. Prehranjuje se s poparjeno zelenjavo, sadjem, prerastom in algami. Z veseljem pospravi tudi mrhovino. Odraslim živalim občasno ponudimo kakšen košček ribjega mesa, kozice ali školjke.

Načeloma je zelo miroljubna riba, toda ne mara konkurence pri hranjenju. Zato se ne priporoča, da jo držimo z drugimi vrstami somov oklepničarjev. V primeru, da so v akvariju prisotne tudi druge talne ribe pa je smiselno razmisliti o tem, da ribe jih hranimo na več mestih istočasno, tako bodo lahko jedle vse na enkrat. V nasprotnem primeru bo največji pleko vedno zmagal ter si prilastil obrok. Imajo neverjeten apetit, tudi v naravi se prehranjujejo ves čas, mirujejo samo takrat, ko spijo. Spadajo med redke ribe, ki imajo metabolizem, ki ni prilagojen pomanjkanju hrane, zato ob neprimerni oskrbi pogosto hujšajo ali zahirajo. Drži se jih napačen sloves čistilcev, če jim želimo ponuditi kakovosten dom, jih moramo nujno dodatno hraniti.

Primerna hrana je akvarijski les, ki ga prerastejo alge in biofilm. Če tega nimamo, se bo zadovoljil tudi s poparjeno zelenjavo ter različnimi vrstami sadja.

Samca in samico se loči po spolni papili, toda le pri velikosti nad 30 cm. Razmnoževanje v akvariju še ni uspelo nikomur, čeprav je v teoriji možno in izvedljivo v zelo veliki posodi. Za namene akvaristike jih gojijo v posebnih bazenih ali zajezenih delih rek. Samec v blatni rečni breg skoplje luknjo tudi do enega metra globoko, samica pa v njej izleže ikre in nato samca pusti v gnezdu. Inkubacija traja okoli 9 dni.

 

Pterygoplichthys gibbiceps ima edinstven ustni aparat, ki mu omogoča dihanje tudi takrat, ko je med hranjenjem pritrjen na podlago. Ima štiri dentalne plošče, na katerih so drobni in kratki zobje, ki jih uporablja za strganje. Med jedjo je riba videti kot sesalec, ki praska ter istočasno sesa. Spada med vsejede oklepničarje, glavni vir hrane v akvariju pa naj predstavljajo različne vrste sadja in zelenjave. Nujno potreben je tudi les, zato je zelo pomembno, da je v akvariju dovolj korenin.

Anatomija ustnega aparata.

Se hrani s strganjem različnih površin, na posnetku lahko vidimo, kako strga meso iz breskove koščice.

Akvarijskih rastlin ne bo poškodoval, če so te zdrave in ne kažejo znakov pomanjkanja hranil, bo pa z veseljem pospravil stare in odmrle liste. Kljub temu se priporoča, da akvarij zasadimo z robustnimi rastlinami, saj jih s hitrim plavanjem pogosto izruvajo. Zelo pomembna je dobra biološka filtracija z močnim do srednje močnim pretokom in veliko skrivališč, ki jih ustvarimo z različnimi vrstami akvarijskega lesa.

Akvarij za Pterygoplichthys gibbiceps naj bo velik, z močno biološko filtracijo, dobrim pretokom in z veliko koreninami.

Ali ste vedeli, da imajo somi oklepničarji zelo posebno obliko zenic, ki jim pravimo mesečne zenice, te so v obliki grške črke upsilon (Ʊ). Najdemo jih tudi pri drugih vrstah, kjer so oči nameščene na vrhu glave in naj bi ribo ščitile pred direktnim vpadom svetlobe.

Zenica v obliki grške črke upsilon (Ʊ).

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

 

Tjaša Kotnik