Za kongoškega hrbtoplovca (Synodontis eupterus), je značilna visoka hrbtna plavut v obliki peresa ter dolgi brki. Po izgledu je zelo atraktivna riba, ki je primerna za akvarije nad 400 litrov. V primernih pogojih doseže velikost okoli 30 cm, aktiven pa je predvsem ob mraku in ponoči.

Kongoški hrbtoplovec (Synodontis eupterus)

 

Somi hrbtoplovci so posebna družina somov iz družine Mochokidae, ki jih po slovensko imenujemo hrbtoplovci. Čeprav nekaj vrst res plava s trebuhom navzgor, pa bi za to družino bilo bolj primerno ime »tleskajoči« somi, saj ob nevarnosti s pomočjo plavuti ustvarjajo piskajoče ter tleskajoče zvoke. Najstarejše fosilne ostanke, ki pripadajo tej družini so datirali v obdobje zgodnjega miocena pred 20 milijoni let. Gre za zelo staro družino, ki je vezana izključno na Afriški kontinent, kjer naseljujejo sladke ter brakične vode. Večina vrst je prisotnih v rekah, predvsem v reki Kongo in Nil, nekaj pa jih najdemo tudi v velikih Afriških jezerih Tanganyika, Victoria in Nyasa. Najštevilnejši rod predstavlja Synodontis, ki ga pogosto najdemo tudi v akvarističnih trgovinah.

Posebnost roda Synodontis je koščena tvorba, ki jo imenujemo humeralni proces, ploščata koničasta kost je povezana s čeljustjo in deluje kot neprava plavut. Njen namen še ni raziskan.

Skelet Synodontis angelicus

Najbolj razširjen je kongoški hrbtoplovec (Synodontis eupterus), za katerega je značilna visoka hrbtna plavut v obliki peresa. Je zelo atraktivna riba, ki je primerna za akvarije nad 400 litrov. V primernih pogojih doseže velikost okoli 30 cm, aktiven pa je predvsem ob mraku in ponoči. Za akvaristične namene so na voljo predvsem hibridi, divje živali pa so redke in posledično tudi zelo drage. O sami biologiji teh rib vemo zelo malo. V akvaristični literaturi jih pogosto opisujejo kot samotarje, ki so agresivni do svoje vrste, pogosto pa bomo zasledili tudi informacijo, da ne potrebujejo velikih akvarijev. Po mojih izkušnjah pa to ne drži, saj opažam, da se v velikem akvariju obnašajo zelo naravno, prisotno pa je tudi zelo zanimivo socialno obnašanje. Vsaka riba ima svoj teritorij, ki ga strogo brani, na teh mestih v primeru srečanja prihaja tudi do spopadov. Toda ker ima akvarij dovolj prostora, je v njem tudi območje nevtralnega ozemlja, kjer se družijo v jato in se hranijo v skupini. Očitno ima vrsta v naravi zelo kompleksno obnašanje, ki ga je potrebno podrobno preučiti.

Kongoški hrbtoplovec (Synodontis eupterus) čez dan običajno počiva v zavetju korenin, tako, da je obrnjen na hrbet. V tem položaju tudi plava, le med hranjenjem se obrne v naraven položaj.

V naravi ga najdemo na območjih Nigerije, Cameroona, Malija, Ghane, Sudana, Chada ter reki Niger. Naseljuje zelo različne tipe vod in habitatov, tudi v akvariju je nezahteven. Ustreza mu voda od 22-27°C s pH vrednostjo od 6.0 do 7.5. Je vsejed, ponoči pa odličen plenilec, ki bo pojedel prebivalce, ki so manjši od njega. Potrebuje dovolj velik akvarij z veliko skrivališči in prostorom za plavanje. Čez dan se večino časa zadržuje v zavetju korenin, kjer miruje v hrbtnem položaju. So zelo plašne ribe, ki potrebujejo kar nekaj časa, da se navadijo na človeka, toda tujcev nikoli ne sprejmejo, zato se med obiski pogosto skrijejo. Akvarij mu uredimo tako, da ga opremimo z veliko koreninami in kamni, pesek naj bo vsaj na nekaterih mestih bolj droben, saj zelo radi rijejo po podlagi. Za some Synodontis so značilni izraziti brki, in velika hrbtna plavut, kar je karakteristika te vrste.

 

Spol določimo po pregledu analne papile. Razmnoževanje v akvariju do sedaj ni uspelo še nikomur, kljub temu pa jih na veliko gojijo na ribjih farmah, kjer jih k drsti spodbudijo s pomočjo sintetičnih hormonov.

Veljajo za plašne ribe, ki se rade skrivajo. Na posnetku so moje živali, ki v 1200 litrskem akvariju kažejo izrazito socialno obnašanje, kar je nasprotno od tega, kar zasledimo v večini akvarističnih knjig, kjer navajajo, da so ribe izraziti samotarji.

Moje izkušnje z vrsto so zelo pozitivne, gre za zelo zanimivo ribo, ki s svojo obliko pritegne veliko pogledov. Prav gotovo je to eden od prebivalcev, ki v velikem akvariju ne bi smel manjkati. Hrbtno plavanje je značilnost, ki jih naredi še bolj zanimive.

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

 

Tjaša Kotnik

 

 

 

Viri:

Tree of Life web project, Mochokidae - African Squeaker and Suckermouth Catfishes, John P. Friel and Thomas R. Vigliotta, Jordan 1923, http://tolweb.org/Mochokidae/15214 (18. 09. 2021)