Sicyopus sp.je zanimiva riba iz družine gobijev, ki je primerna za izkušene akvariste, ki so ji pripravljeni ponuditi primerno urejen akvarij, ter kakovostno živo hrano.

Sicyopus sp.

Jugovzhodna Azija je znana po številnih kristalno čistih in hitro tekočih potočkih, ki so bogati s kisikom. V takšnih habitatih običajno najdemo kozice ter ploščate činklje, toda, če bomo pozorno pogledali, bomo našli tudi majhne ribice iz roda Sicyopus. Rod šteje okoli dvanajst vrst, ki jih v akvaristiki redko srečamo. Gre za ribe iz družine gobijev (Gobiidae). Beseda Sicyopus izvira iz grščine in je sestavljena iz dveh besed »sikya«, ki pomeni »kumara« in »pous«, kar pomeni ploščat. To da ribi zelo smešno ime »ploščata kumara«, nanaša pa se na zunanjo anatomijo ribe, saj je telo podolgovato, v obliki kumare, na predelu trebuha pa je ploščato. So slabi plavalci, premikajo se redko, večino časa mirujejo v zavetju rastlin ali kamenja v značilnem položaju, ki je podoben položaju joge »Bhujangasana« - položaj kobre.

Gobiji večino časa mirujejo v položaju, ki spominja na joga figuro »Bhujangasana« - položaj kobre. Vir fotografije: https://wantubizhi.com/image.aspx in https://sl.julinse.com/knjiznica-30-zacetnih-joga/

V akvaristiki se najpogosteje srečamo s štirimi vrstami, ki pripadajo rodu Sicyopus. To so S. cebuensis, S. exallisquamulus, S. zosterophorus in S. discordipinnis. Vse vrste naseljujejo hitro tekoče potočke, ki so bogati s kisikom, zato je tudi v akvariju pomembno, da jim omogočimo okolje z zmogljivo biološko filtracijo ter veliko kisika. pH vrednost vode naj bo med 6,5 in 7,5. Akvarij uredimo tako, da s peskom, kamenjem, koreninami in rastlinami ustvarimo čim več skrivališč. Ta služijo kot mejniki teritorijev, saj so posamezni osebki med sabo zelo teritorialni. Prav zato jih kljub velikosti 5 cm gojimo v akvarijih od 60 litrov naprej.

Štiri najpogostejše vrste roda Sicyopus, ki jih najdemo v trgovinah. Vir: https://seriouslyfish.com/

Spolni dimorfizem opazimo pri številnih vrstah, največkrat se izraža v obarvanosti, pri čemer dominantni samci pogosto razvijejo kričeče rdeče, oranžne ali rumene pigmente. Samice ostanejo varovalne barve, barve ne dominantnih samcev pa niso tako izrazite. Razmnoževanje v akvariju do zdaj še ni bilo uspešno, saj je pogosto vezano na slano vodo ali deževno obdobje. Kljub temu nekateri akvaristi poročajo o uspešnemu odlaganju iker.

Spolni dimorfizem pri vrsti Sicyopus exallisquamulus, samci imajo rdeče ali oranžno obarvane ustnice ter konec repa. Samice pa so rjave ali sive barve. Obarvanost samcev je močno odvisna od lokacije, vrste ter socialnega stanja v skupini. Na fotografiji je ne dominanten samec, ki ima obarvane le konice ustnic.

Glede prehrane so pravi specialisti, saj se hranijo izključno z živo hrano, v le redkih primerih pa sprejmejo kakovostno zamrznjeno hrano. Iz tega vidika lahko rečemo, da so primerni samo za akvarista specialista, saj imajo specifične potrebe po hrani, kisiku ter ureditvi akvarija.

Moje izkušnje z vrsto:

Sama teh rib še nisem gojila, toda po pogovoru z akvaristi gre za zelo zanimive živali, ki s svojo pojavo ter karakterjem popestrijo vsak azijski akvarij. Pogoj je le, da smo pripravljeni akvarij ter prehrano prilagoditi njihovim potrebam.

 

 

Če vam je članek všeč, potem me lahko podprete tako, da mi častite kavo. Plačilo ni pogoj za obisk bloga, vsekakor pa bom vsake podpore zelo vesela. https://www.buymeacoffee.com/alfainbetta

 

 

Tjaša Kvas

 

Posebna zahvala.

Hvala kolegu akvaristu Dejanu Cerovečki, ki je prispeval fotografije svojih rib. Če želite, lahko tudi sami prispevate fotografijo živali, ki v tej rubriki še ni opisana. Pogoj je, da so fotografije dovolj kakovostne in ostre ter predstavljajo zdrave živali. Kontaktirajte me preko Facebooka ali elektronskega naslova.

Facebook: https://www.facebook.com/tjasa.kotnik.5

eMail: neofelis.nebulosa88@gmail.com